Zenuwontsteking

Zenuwontsteking is een weinig specifieke aandoening van een of meer zenuwen. De verschijnselen die bij deze aandoening het meest voorkomen zijn verlamming met of zonder pijn in het gebied dat door de aangetaste zenuw wordt verzorgd. Men onderscheidt een enkelvoudige zenuwaandoening en een aandoening waarbij meer zenuwen in het proces betrokken zijn.

De gewone neuritis wordt meestal veroorzaakt door beschadiging van of druk op de zenuw, maar kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een vergiftiging. De vormen die het meeste voorkomen zijn de ontsteking van de spaakbeenzenuw, waarbij de hand slap hangt, ontsteking van de ellepijpzenuw, die een stijve hand met gebogen vingers tot gevolg heeft, ontsteking van de middenzenuw, waarbij de patiënt de vuist niet kan ballen en ontsteking van de kuitbeenzenuw, waardoor de patiënt de voet niet kan optillen. De hersenzenuwen kunnen ook zijn aangetast, bijvoorbeeld de aangezichtszenuw.

Een ontsteking waarbij meer zenuwen betrokken zijn komt meestal aan beide lichaamshelften voor en tast in het algemeen de benen aan. Tot de oorzaken van deze ontstekingsverschijnselen behoren infecties, vergiften, vaatstoornissen en vitaminegebrek. Tot de vergiften die een ontsteking van meer dan één zenuw kunnen veroorzaken behoren arseen, koper, bismut, lood en ook bepaalde geneesmiddelen. Bij vitaminegebrek is meestal gebrek aan vitamine B de oorzaak van de aandoening. De zenuwontsteking bij alcoholisme kan ook het rechtstreekse gevolg zijn van gebrek aan vitamine B, dat nodig is voor de verbranding van alcohol.

Een ontsteking van meer dan één zenuw tegelijk begint meestal met een gevoel van verdoving en prikkelingen in het getroffen lichaamsdeel. Daarna treden gevoelloosheid en verlamming op. De spierreflexen zijn gestoord en vaak is er erge pijn. De aandoening heeft meestal een langdurig verloop. Als de oorzaak bekend is en behandeld wordt, loopt de ziekte meestal goed af.

zenuwontsteking Ondersteunende voedingsstoffen

Vitamines
Vitamine A, vitamine C en vitamine E: remmen ontstekingen.
Vitamine B complex: verbetert de werking van het zenuwstelsel.
Vitamine D: reguleert het hartritme en is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Mineralen
Calcium: reguleert de bloeddruk en bevordert de zenuwwerking.
Kalium: heeft een gunstig effect op de zenuw en spierfunctie.
Magnesium: kalmeert het zenuwstelsel.
Natrium: stimuleert de werking van de spieren en zenuwen.

Aminozuren
Alanine: speelt een rol bij het overbrengen van zenuwimpulsen.
Aspargine: helpt de balans te herstellen in het centraal zenuwstelsel.
Taurine: heeft een positieve invloed op het functioneren van de zenuwen.
Valine: is noodzakelijk voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Kruiden
Acerola, cayennepeper, rozenbottel en zwarte walnoot: bestrijden overal in het lichaam ontstekingshaarden.
Betoniehout: werkt pijnstillend bij zenuwpijn.
Grote weegbree: werkt ontstekingsremmend en verlicht de pijn.
Haver: versterkt het zenuwstelsel en zorgt voor een rustiger slaap.
Ledum Palustre: heeft een ontstekingsremmende werking.

Overige
Lecithine: heeft een gunstige uitwerking op het zenuwstelsel.
Tarwekiemolie: bevordert het herstel van de zenuwcellen.

Complete supplementen
Multivitamines/mineralen/aminozuren complex: vult tekorten aan.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Ik heb n vraag,ik ben 18 jaar lang ongeschermd gewerkt met zeer gevaarlijke stoffen. Chroom 6 – Carc – PX 10 -JP8 en zware benzeenstoffen.Ik ben hat patient en heb hier Asia ziekte aan over gehouden.Ik ben ook de klokkeluider tegen Defensie,want Defensie heeft ons BEWUST ziek gemaakt.En nu sinds n paar dagen heb ik ontzettend veel zenuwpijnen in mijn benen vanaf de heupen.Ik kan jullie hier nog meer overschrijven.
    Groetjes
    Giel Blom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips