Verschillende diagnostische onderzoeken

Om tot een diagnose te komen heeft uw huisarts informatie nodig. Uw voorgeschiedenis, de klachten die u hebt en het lichamelijk onderzoek dat hij uitvoert, zijn middelen die hem die informatie verschaffen.

Verder zal de arts soms aanvullend, diagnostisch onderzoek laten doen om meer informatie te krijgen. In dit gedeelte worden verschillende medische onderzoeken beschreven, zoals bloedonderzoek, weefselonderzoek (biopsie), beeldvormend onderzoek (waarbij röntgenstraling of andere technieken worden gebruikt om een beeld te scheppen van een gebied in het lichaam), enzovoort.

De verschillende soorten diagnostische onderzoeken kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld: invasief en niet-invasief.

Voor invasief onderzoek is het nodig het lichaam rechtstreeks binnen te dringen; niet-invasief onderzoek wordt aan de buitenkant van het lichaam gedaan. Invasief onderzoek wordt verricht om de inwendige organen te kunnen bekijken of om weefsel te verwijderen (biopsie) voor onderzoek. Bij niet-invasief onderzoek wordt de functie gemeten of wordt een indirect zicht verkregen van de binnenkant van het lichaam, zoals bij röntgenonderzoek.

De waarde van diagnostische onderzoeken hangt af van verschillende factoren, zoals de noodzaak, wat redelijkerwijs kan worden ontdekt en wat de eventuele risico’s zijn. Zorg dat u inzicht hebt in de risico’s, de mogelijke alternatieven voor het onderzoek en het verwachte profijt, voordat u een onderzoek ondergaat.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips