Tonsillitis (ontstoken keelamandelen)

De keelamandelen (tonsillen) zitten aan beide kanten van de keelholte. Ze bestaan uit een weefsel met diepe, steile groeven. Het weefsel om de groeven zit vol met een bepaald soort witte bloedlichaampjes (lymfocyten). Deze dienen om de weerstand te verhogen en om te verhinderen dat virussen en bacteriën dieper in het lichaam komen. In de groeven zitten propjes die bestaan uit dode witte bloedlichaampjes, etensresten en dode bacteriën. Het zijn de witte, onschuldige stippen in de keel. Een ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis) wordt veroorzaakt door virussen en/of bacteriën (streptococcen).

tonsillitis

Tonsillitis is een besmettelijke ziekte, die wordt overgebracht via voedsel of door ‘aanhoesten’. Bij kinderen is dan meestal tevens de neusamandel ontstoken (adenoiditis). De verschijnselen van ontstoken keelamandelen beginnen met vrij plotseling optredende keelpijn, koorts en koude rillingen, hoofdpijn, verminderde eetlust, kortom een ‘algemeen ziektegevoel’. De keelamandelen zijn rood en gezwollen. Zowel aan de oppervlakte als in de groeven van de keelamandelen zijn gele knopjes pus te vinden. De lymfeklieren in de hals zijn pijnlijk gezwollen.

De behandeling van tonsillitis bestaat uit bedrust, een vochtrijk en licht dieet, gorgeldranken, antibiotica en soms pijnstillende middelen. Meestal treedt binnen 5 tot 7 dagen spontaan herstel op. Indien zich als complicatie in het ‘lymfekliertje van Weber’ boven de keelamandelen een abces (pus-ophoping) vormt, moet dit door een snede worden ontlast. Het verwijderen van de keelamandelen wordt tegenwoordig alleen gedaan indien ze ondanks behandeling niet herstellen en hun werk toch niet meer kunnen doen.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. vaak plassen en dan kleine plasjes. Kan het zijn dat ik een te kleine blaas heb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips