Syncope

Bij bewustzijnsverlies (bewusteloosheid) is elke zichtbare geestelijke activiteit uitgeschakeld. De spieren zijn slap, maar de belangrijke lichamelijke functies zoals stofwisseling, ademen, hartactiviteit en bloedsomloop blijven intact.

Wanneer iemand na een kortdurende bewusteloosheid weer bij bewustzijn komt, kan hij zich daarvan, en vaak ook van wat vlak daarvoor en daarna gebeurde, niets herinneren. Een plotseling optredende, kortdurende bewusteloosheid noemt men syncope. Wanneer de bewusteloosheid minder dan een minuut duurt, spreekt men van flauwte.

Wat is de oorzaak van een syncope?

Men verliest het bewustzijn wanneer de hersenen onvoldoende van zuurstofrijk bloed worden voorzien. Wanneer de zuurstofvoorziening weer op peil is, keert het bewustzijn terug.

Oorzaken van een gebrekkige zuurstofvoorziening van de hersenen kunnen bijvoorbeeld zijn: lang staan, hevig bloedverlies en lage bloeddruk, hart en vaataandoeningen en problemen met de ademhaling. Ook infectieziekten met hoge koorts kunnen bewusteloosheid veroorzaken. Verder kan een syncope worden veroorzaakt door vergiftigingen, bijvoorbeeld met koolmonoxide.

Verlies van bewustzijn dat optreedt bij een epileptische aanval of bij andere met kramp gepaard gaande aanvallen, is geen syncope, omdat de spieren dan niet slap zijn.

syncope

Inwerking van geweld
Ook direct op de hersenen inwerkend geweld en enkele hersenziekten kunnen tot bewusteloosheid leiden. Bij een hersenschudding wordt de hersenstam geprikkeld door drukgolven. Meteen na het ongeluk worden de spieren slap, valt het slachtoffer neer, wordt duizelig, gaat braken en valt flauw. Deze bewusteloosheid duurt vaak maar een paar seconden, maar soms ook een uur of langer. Bij kneuzingen en open verwondingen van de hersenen houdt ze in het algemeen nog langer aan, soms zelfs dagen of weken.

Psychische invloed
Verder kunnen psychische invloeden een oorzaak zijn van kortdurende bewusteloosheid. Heel wat flinke kerels vallen al flauw bij het zien van een bloedende wond. Bij een bericht van overlijden, maar ook bij een goed bericht kan iemand gedurende korte tijd het bewustzijn verliezen. Vroeger was flauwvallen typisch iets voor vrouwen. Overigens droeg de toenmalige mode daar in aanzienlijke mate toe bij met haar nauw ingesnoerde tailles en korsetten, waardoor de ademhaling en dus ook de zuurstofvoorziening van de hersenen bemoeilijkt werd.

Wat is de behandeling van een syncope?

De bewusteloze persoon wordt in stabiele zij ligging gelegd. Het hoofd moet iets naar achteren worden gelegd, zodat de tong de ademhaling niet in de weg kan zitten. Met korte tussenpozen worden de pols en de ademhaling gecontroleerd. Wanneer de ademhaling ophoudt, moet de patiënt op de rug worden gelegd en beademd worden.

Wanneer de patiënt weer bij bewustzijn komt, moet hij niet meteen opstaan. Het duurt even voordat de uit het evenwicht geraakte bloedsomloop zich weer heeft hersteld.

Wanneer iemand regelmatig flauwvalt, zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is, dan kan beter een uitgebreid onderzoek worden ingesteld. Het belangrijkste daarbij is de behandeling van de ziekte die deze syncopes veroorzaakt.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Voor de zekerheid waarschuwt men, wanneer iemand langer dan 1 minuut bewusteloos is geraakt, meteen een arts. Alleen door een deskundige kan worden vastgesteld of het leven van de bewusteloze persoon al dan niet in gevaar is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips