Spierpijn

MAN:
Ik begrijp het niet (terwijl hij over zijn verkrampte kuit wrijft, dan zijn pijnlijke bilspier masseert en ten slotte naar zijn verrekte schouder grijpt). Ik doe bijna elke zaterdag aan sport. Voetbal, mountainbiken, volleybal. Mijn spieren zouden dit toch gewend moeten zijn.

BIJNA ELKE SPIER IN ZIJN LIJF:

Ja, ho maar. Wanneer je kunt kiezen tussen de trap en de lift, neem je steevast de lift. Het enige wat wij gewend zijn, is pijn. We zouden je een proces aan moeten doen wegens verwaarlozing.

Tussenkomst van de dokter:
‘Het sleutelwoord is overbelasting. Te snel te veel willen doen.’

VROUW:

Mijn conditie zou toch uitstekend moeten zijn. Ik wandel elke dag tien kilometer. En toch doen mijn benen vreselijk pijn!

HAAR VERONTWAARDIGDE BEENSPIEREN:

Nu nog mooier. Jij martelt ons! Nooit krijgen we eens een dagje vrijaf. We zouden je moeten laten vervolgen wegens spiermishandeling.

Tussenkomst van de dokter: ‘Het sleutelwoord is overbelasting. Te vaak te veel willen doen.’

Ziehier de meest voorkomende oorzaken van spierpijn: te veel, te snel en te vaak.

En hier zijn de tips die u kunt gebruiken wanneer uw spieren u veroordeeld hebben tot lijden – kramp, verrekking, een algemeen pijngevoel.

Doe het rustig aan.
Elke keer dat u aan sport doet, raken de spieren geblesseerd en het duurt 48 uur voor een spier geneest. Pijn betekent beschadiging. Zodra u pijn voelt, zou u dus moeten stoppen. Natuurlijk hoeft u geen wedstrijd te lopen of een zware tennismatch uit te vechten om uw spieren te blesseren. In de tuin werken,
een hele dag in de stad rondlopen, of eenvoudigweg in een ongewone of gewrongen houding of langdurig in dezelfde houding zitten, kan ook spierpijn veroorzaken.

Hoeveel rust u uw spieren moet gunnen, hangt af van de ernst van het letsel en van de situatie. Voor spierkramp zijn enkele minuten rust vaak voldoende, een ernstige verrekking kan dagen of weken rust vergen. Soms is het echter gewoon onmogelijk de spier de rust te gunnen die hij eigenlijk nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer u een trektocht maakt en een spierverrekking oploopt. Rust dan ten min-
ste toch enkele uren en doe voorzichtig wat rekoefeningen met de spier voor u weer verder trekt. Het belang van rust mag niet onderschat worden.

Wanneer pijn een teken is van ziekte

Een plotselinge spierkramp, verrekking of een scherpe pijnscheut is meestal niets om u zorgen over te maken. Doorgaans is de pijn veel erger dan het letsel. Maar niet altijd.

Kramp kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een beschadigde zenuw. In sommige gevallen wordt kramp veroorzaakt door tromboflebitisaderontsteking. Tromboflebitis kan ernstig worden als een diepliggende ader aangetast is, maar is meestal niet zo erg als het een oppervlakkige ader betreft.

Zelfs een verrekking is soms niet wat het lijkt. Een zeer uitzonderlijk geval werd verteld door een arts. Een patiënt dacht dat hij een zware dijspierverrekking had opgelopen op de hometrainer. Toen het letsel maar niet wilde overgaan, werd uiteindelijk tot een operatie besloten. De man bleek een groot kwaadaardig gezwel in de spier te hebben.

Het is niet de bedoeling u angst aan te jagen, maar u erop te wijzen dat spierpijnen die abnormale kenmerken gaan vertonen en blijven aanhouden, mogelijk een teken zijn van een ernstiger kwaal. Raadpleeg bij spierpijn die niet over wil gaan in eik geval uw huisarts.

spierpijn

Versterkende rekoefeningen bij spierpijn

Geef spieren de aandacht die ze verdienen, en ze zullen hun werk zonder morren verrichten. Negeer ze, en ze zullen zelf om aandacht vragen.

Wanneer dit gebeurt, kunt u ze weer sussen met enkele eenvoudige rekoefeningen. Als u het kunt opbrengen deze regelmatig te doen, worden u en uw spieren de beste maatjes.

Hier zijn enkele suggesties van artsen, atletiektrainers en fysiotherapeuten om de aandacht bij uw werk en ontspanning te houden in plaats van bij uw pijnlijke spieren.

Zet uw beste voetje voor.

Ga, om de enkelspieren te rekken en te sterken, op de grond zitten en leg een handdoek in een lus om de bal van een voet, terwijl u de uiteinden van de handdoek in uw handen houdt. Buig uw tenen afwisselend omhoog en omlaag, terwijl u de handdoek naar u toe trekt en uw benen gestrekt houdt. Herhaal dit enkele keren met beide voeten.

En opnieuw. Maar ditmaal beweegt u uw tenen niet. Leun achterover met de handdoek om een voet geslagen, tot u voelt dat de kuitspier gerekt wordt. Houd dit 15 seconden vast en herhaal meerdere malen.

Maak u groot.

Dit is een oefening om de kuitspieren te sterken. Sta rechtop en ga langzaam op de toppen van uw tenen staan, waarna u zich ook weer langzaam laat zakken. Doe dit minstens tienmaal.

Ga naar bed.

Tenminste, ga met één been gestrekt op het bed zitten, terwijl u het andere naast het bed laat hangen. Buig voorover tot u voelt dat de kniepezen (achter in de dij) gerekt worden en houd dit 10 tot 15 seconden vast. Herhaal enkele keren en wissel met het andere been.

Doe de flamengo.

Een goede rekoefening voor de quadriceps (de voorkant van de dij) gaat als volgt. Ga op één been staan en buig de knie van het andere been zodanig dat de enkel tot tegen uw zitvlak komt. Houd dit 10 seconden
vast. Herhaal vijfmaal met elk been.

De omgekeerde sit-up.

Dit is een veiliger manier om uw buikspieren te versterken. Ga op uw rug liggen met uw armen langs het lichaam of de handen op uw maag. Buig uw knieën en trek ze op tot boven uw borstkas. Laat uw benen langzaam weer zakken en concentreer u op uw buikspieren. Herhaal vijf- tot tienmaal.

Rek de schouders.

We kregen twee goede oefeningen doorgespeeld om de schouders te rekken. Voor de eerste brengt u één arm met gebogen elleboog achter uw hoofd. Met de andere hand trekt u de elleboog voorzichtig dieper achter uw hoofd.

Voor de tweede oefening houdt u één arm met gebogen elleboog voor uw middel. Opnieuw gebruikt u de andere hand om deze arm naar de andere kant van uw lichaam te trekken.

Kantoorgewichtheffen.

Het is belangrijk dat u de spieren sterkt die de hele dag in de omgeving van een toetsenbord rondhangen. Ga aan een tafel zitten en houd een licht gewicht, zo’n 1,5 tot 2,5 kg, in de naar boven gekeerde handpalm. Uw voorarm rust op de tafel, maar de pols steekt over de rand. Til het gewicht langzaam omhoog door de pols te buigen. Herhaal dit 10 tot 20 keer met elke pols.

Met de handpalmen naar onder.

Een andere goede polsoefening die zittend gebeurt, verloopt precies zoals hierboven, alleen houdt u nu de handpalmen naar onder gekeerd. Gebruik weer lichte gewichten en herhaal 10 tot 20 keer.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips