Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door een te grote spanning van de spieren die de schedel en de halswervels op hun plaats houden. De pijn kan diffuus (verspreid) of plaatselijk zijn, bijvoorbeeld in het voorhoofd, rondom de ogen, kruin of hals. Deze aandoening heeft vaak psychische oorzaken, zoals een reactie op de een of andere vorm van stress op het werk of thuis. De patiënt kan zich niet ontspannen. Moeheid en problemen met slapen voeren die spanning nog op.

Spanningshoofdpijn word vaak omschreven als druk op de kruin of een band die strak rondom het hele hoofd ligt. De kwaal is vaak van lange duur maar verschilt in hevigheid. Het is niet ongebruikelijk dat patiënten tegen hun dokter zeggen dat ze de laatste 15 tot 20 jaar voortdurend last van hoofdpijn hebben gehad. Een apart soort hoofdpijn is die welke veroorzaakt wordt door verhoogde spanning in de kauwspieren van de kaak. De oorzaak hiervan kan onjuist kauwen zijn, behandeling ervan kan het beste door een tandarts gebeuren.

spanningshoofdpijn

Symptomen

Voortdurende pijn of druk boven in het hoofd, de slapen of het achterhoofd. In tegenstelling tot bij migraine en clusterhoofdpijn, komt de pijn aan beide kanten tegelijk voor. Ook is er meestal geen sprake van misselijkheid en overgeven. De pijn kan dof, scherp, hevig of verspreid zijn en dagen tot zelfs maanden duren.

Oorzaken van spanningshoofdpijn

• De oorzaken zijn onbekend. Bepaalde omstandigheden kunnen aanleiding geven, zoals een slechte houding door stress en vermoeidheid; depressie of angstgevoelens; te weinig of te veel slaap; lawaaierige of slecht geventileerde omgeving; zware lichamelijke arbeid; vermoeide ogen en begin van de menstruatie.

• Geestelijke inspanning op zich veroorzaakt geen hoofdpijn, maar vermoeide ogen of een slechte houding bij het studeren zijn meestal de aanleiding.

Spanningshoofdpijn behandeling

Voortdurend gebruik van hoofdpijnpoeders kan iemand afhankelijk van deze medicijnen maken, waardoor ook weer hoofdpijn kan ontstaan. Psychotherapie en ontspanningsoefeningen onder begeleiding van een arts of fysiotherapeut vormen de beste behandeling en kunnen samengaan met massage en warmtetherapieën.

Massage van schedel- en nekspieren verlicht de pijn. Een warm bad helpt de spieren ontspannen en de pijn verminderen. Biofeedback, waarbij men leert bepaalde lichamelijke activiteiten, zoals de lichaamstemperatuur, bewust te controleren, kan gebruikt worden bij de behandeling.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Heb pijn in mijn benen onderrug soms krampen in de kuiten tintelende vingers.ze hebben in het ziekenhuis gezegd dat het van mijn hoofd kwam.heb ne mri scan laten nemen lag er 5min in riep die man van de scan dat ik was gevallen zal erdan iets aan mijn schedel of hersenen zijn naar de huisarts geweest zegde dat ik wat vocht in de hersenen heb.ik snap niet dat ze vroegen dat ik was gevallen zullen ze meschien iets opgezien hebben en zeggen niks.moet 9november naar een neuroloog gaan alvast bedankt vriendelijke groetjes ronny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips