Siamese tweeling

Van een Siamese tweeling is sprake als een tweeling bij de geboorte onderling is verbonden door vergroeide lichaamsdelen. Dat heeft begrijpelijkerwijs een gigantische impact op het leven van de tweeling. Soms wordt geprobeerd een Siamese tweeling door middel van een operatie van elkaar te scheiden. In de meeste gevallen brengt een operatieve ingreep grote risico’s met zich mee. In dit artikel leest u alles over het ontstaan van een Siamese tweeling en over de gevolgen die dat met zich meebrengt.

 

Hoe ontstaat een Siamese tweeling?

Een Siamese tweeling kan alleen ontstaan als er sprake is van een eeneiige tweeling. De geboorte van en Siamese tweeling is een zeldzame gebeurtenis. Bij 1 op de 400 geboortes van een eeneiige tweeling betreft het een Siamese tweeling. Dat betekent dat bij in totaal ongeveer 1 op de 100.000 zwangerschappen een Siamese tweeling wordt geboren. In circa de helft van de gevallen overleeft de tweeling de geboorte. Opvallend is dat het in 75% van de gevallen meisjes betreft. In Nederland is één keer een Siamese tweeling geboren.

 

Over het precieze ontstaan van Siamese tweelingen bestaat nog geen volledige duidelijkheid. Er bestaan in feite twee theorieën die het ontstaan van een Siamese tweeling proberen te verklaren. Volgens de ene theorie is het niet volledig splitsen van de bevruchte eicel de oorzaak van het ontstaan. Meer geaccepteerd is echter de theorie die stelt dat de eicel zich wel splitst, maar ontstaat er een verbinding via stamcellen.

 

Verschillende vormen

Lang niet elke Siamese tweeling is hetzelfde, integendeel zelfs. De mate waarin een Siamese tweeling met elkaar vergroeid is, verschilt per geval. Soms is er alleen sprake van verbinding van bindweefsel, maar soms is er sprake van volledige vergroeiing van interne organen. Wat ook voorkomt, is dat (delen van) de hersenen met elkaar zijn vergroeid. Op hoofdlijnen komen de volgende varianten – of combinaties daarvan – voor:

  • Cephalopagus: een verbinding bij hoofd en nek. Vaak zijn deze Siamese tweelingen niet levensvatbaar, omdat er vaak sprake is van misvorming in de hersenen.
  • Pygopagus: de zogenaamde ‘rug-aan-rug verbinding’. Deze Siamese tweelingen hebben over het algemeen goede overlevingskansen, en ook operatieve separatie is vaak mogelijk.
  • Ischiopagus: een verbinding aan de voorkant van het bekken. Vaak is er sprake van veel vergroeiing, waardoor separatie niet mogelijk is. Ook belemmert het de bewegingsvrijheid in ernstige mate.

 

Gevolgen

Voor een Siamese tweeling ziet het dagelijks leven er heel anders uit, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. Ook is de bewegingsvrijheid vaak ernstig beperkt. Een Siamese tweeling waarbij beide personen in (ongeveer) gelijke mate ontwikkelen, een zogenaamde symmetrische Siamese tweeling, komt niet zoveel voor. De levensverwachting van de meeste tweelingen is dan ook niet hoog. Al tijdens of kort na de geboorte komen veel Siamese tweelingen te overlijden.

 

Operatieve separatie

Siamese tweelingen zijn letterlijk voor het leven aan elkaar verbonden. In sommige gevallen kan er worden gekozen voor een operatieve separatie, waardoor de tweeling letterlijk van elkaar wordt gescheiden. De grootste kans van slagen hebben tweelingen die met de rug aan elkaar zijn verbonden en waarbij het alleen bindweefsel betreft wat hen bindt. Een operatieve separatie is altijd een stevige operatie, waarbij veel complicaties kunnen optreden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips