Polio

Polio of ‘kinderverlamming’ is een hevig besmettelijke virusinfectie. In de ergste vorm leidt de ziekte snel tot onherstelbare verlammingen en tot voor kort was het een van de meest gevreesde infectieziekten, die vaak epidemisch voorkomt. Het postpoliosyndroom, een progressieve spieratrofie kan meer dan 30 jaar na de eerste infectie optreden en de spieren verzwakken, doen atrofiëren en pijn veroorzaken.

Polio is door vaccinatie te voorkomen en is in westerse landen vrijwel verdwenen, doordat jonge kinderen routinematig worden ingeënt. De ziekte komt echter nog veel voor en genezing is niet mogelijk; vaccinatie blijft dus essentieel tot het poliovirus uitgebannen is.

Diagnose.

De vorm van polio die met verlammingen gepaard gaat, wordt soms voorafgegaan door koorts en een korte periode van ziek zijn. De incubatietijd (dit is de tijd die verloopt tussen besmetting en uitbreken van de ziekte) duurt meestal zeven tot veertien dagen, maar kan tot vijfendertig dagen duren. Het belangrijkste verschijnsel is verlamming van ledematen zonder gevoelsstoornissen. Bij onderzoek van de hersen- en ruggenmergvloeistof, verkregen door middel van een ruggenprik, wordt een normaal aantal cellen gevonden, maar een toegenomen eiwitgehalte.

Hoe ernstig is polio?

In 90 procent van de gevallen, meestal bij kinderen, heeft de ziekte een onschuldig verloop en treedt binnen een paar weken volledig herstel op. De vorm van polio die met verlammingen gepaard gaat, is echter een acute ziekte die vooral bij volwassenen zeer ernstig verloopt en onmiddellijk behandeld moet worden. Afhankelijk van welk gebied van het zenuwstelsel aangetast is, kunnen de verlammingsverschijnselen variëren. Hersenstaminfectie veroorzaakt bijvoorbeeld krachtsverlies van de spieren die van belang zijn voor slikken, spreken, gelaatsuitdrukking, ademen en doorbloeding. Infectie van het ruggenmerg veroorzaakt verlamming van de benen, de armen of de romp.

Minder dan ongeveer 1 op de 4 mensen met polio loopt blijvende handicaps op. Ongeveer 2 tot 5 procent van de kinderen en 15 tot 30 procent van de volwassenen met de vorm van polio die met verlammingen gepaard gaat overlijdt. Bij de overlevenden verdwijnen de verlammingsverschijnselen geleidelijk in een periode van zes maanden. Verlammingen die na zes maanden nog bestaan, zijn meestal blijvend en kunnen vergezeld gaan van hevige pijn. Andere mogelijke complicaties zijn aantasting van de hartspier, hoge bloeddruk, vocht in de longen, shock en urineweginfecties. Bij sommige mensen treedt vele jaren na een acute aanval van polio toenemend krachtsverlies en afname van de omvang van spieren op. Men weet niet precies wat de oorzaak hiervan is. Wellicht wordt in deze gevallen het virus opnieuw actief.

Behandeling.

Preventie. Er zijn twee soorten vaccins; het Salk-vaccin, dat wordt toegediend door middel van een reeks van intramusculaire injecties (injecties in een spier) en het Sabin-vaccin, dat ingenomen kan worden. In Nederland wordt de voorkeur gegeven aan het Salk-vaccin, dat in een combinatievaccin (DKTP of DTP) aan kinderen wordt toegediend. In België wordt niet ingeënt tegen polio, maar wordt het Sabin-vaccin via de mond toegediend. Polio komt in ons land maar weinig voor, omdat vrijwel iedereen gevaccineerd is. Als u nooit gevaccineerd bent of als u naar een ontwikkelingsland gaat, raadpleeg dan uw huisarts.

Andere behandelingen.

Bij de milde vormen zijn slechts een paar dagen bedrust nodig. Mensen met verlammingen moeten op een stevig bed liggen, met een voetplaat om te voorkomen dat de voeten permanent in strekstand blijven staan (spitsvoeten). Als de blaasfunctie gestoord is, kunnen bepaalde geneesmiddelen voorgeschreven worden. Bij urineweginfecties worden antibiotica toegepast. Bij verlamming van de ademhalingsspieren is beademing nodig. Bij slikstoornissen wordt soms een operatie uit gevoerd waarbij een opening in de luchtpijp wordt gemaakt (tracheotomie). Tijdens de herstelperiode is fysiotherapie belangrijk.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips