Poliep in baarmoeder

Baarmoederpoliepen zijn kleine ronde of ovale, gesteelde gezwellen in het baarmoederslijmvlies. De juiste oorzaak is onbekend, maar meestal komen ze voor in combinatie met endometriumhyperplasie of baarmoederfibromen. Poliepen kunnen alleen of in trosjes voorkomen, meestal bij vrouwen tussen 30 en 60 jaar en vooral bij vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar. Ze zijn meestal niet gevaarlijk; slechts in zeldzame gevallen ontstaat kanker.

Er zijn vaak geen verschijnselen en ze worden vaak ook niet ontdekt. In sommige gevallen echter veroorzaken ze hevige menstruatiebloedingen of tussentijdse bloeding. Af en toe steken de poliepen via de baarmoederhals uit in de vagina, waar ze kunnen bloeden. De steel van een poliep in de baarmoederwand kan gedraaid raken, zodat de bloedtoevoer afgesneden wordt en een ontsteking ontstaat.

In zeer zeldzame gevallen wordt een poliep zo groot dat de hele baarmoeder gevuld en zelfs uitgerekt wordt, met als gevolg onvruchtbaarheid doordat de doorgang voor het sperma geblokkeerd wordt. Baarmoederpoliepen zijn gemakkelijk operatief te verwijderen.

poliep in baarmoeder

poliep in baarmoeder symptomen

• In veel gevallen zijn er geen verschijnselen.
• Lichte bloedingen of‘spotting’ tussen twee menstruaties in, vooral na geslachtsverkeer.
• Zware menstruatiebloedingen.
• Menstruatieperiode duurt langer.
• Bekkenkramp.
• Kwalijk ruikende afscheiding (bij infectie).

Het ontstaan van poliepen is niet te voorkomen, maar iedere vrouw moet vanaf het 18e jaar of vanaf het moment dat ze seksueel actief is, regelmatig een inwendig onderzoek laten doen voor vroegtijdige diagnose en behandeling van eventuele afwijkingen. Bij inwendig onderzoek kan een poliep die naar buiten steekt via de cervix worden gevonden. Soms wordt een D&C (dilatatie en curettage) gedaan. Tijdens deze procedure wordt de baarmoeder-hals uitgerekt en slijmvliesweefsel uit de baarmoeder genomen voor onderzoek.

Baarmoederpoliepen kunnen tijdens de diagnostische D&C worden verwijderd. Een D&C wordt meestal poliklinisch gedaan onder plaatselijke verdoving. Ga naar de dokter als u last heeft van tussentijdse bloedingen of als de menstruatie heviger en langer is dan normaal.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips