Osteoporose

Osteoporose is een veel voorkomende botaandoening die vooral bij vrouwen in en na de overgang botbreuken kan veroorzaken. Bij vrouwen van 65 jaar en ouder is de kans op een botbreuk 1 op 4, terwijl die kans bij mannen veel kleiner is. Toch is het een aandoening waarvoor ook mannen moeten oppassen.

Om te begrijpen welke gevolgen osteoporose heeft, moeten we eerst snappen hoe onze botten functioneren. Er zijn 206 botten in het lichaam die er allemaal voor zorgen dat de zachtere delen worden beschermd en ondersteund. Botten bestaan uit botweefsel dat is opgebouwd uit eiwitten, mineralen en botcellen. De eiwitten vormen een vezelachtig raamwerk waaraan de mineralen, vooral calcium, zich kunnen hechten. Gezonde botten zijn rijk aan calcium, een mineraal dat bijdraagt aan de botweefseldichtheid en stevigheid. Evenals andere lichaamsweefsels wordt ook het bot constant aangemaakt en bijgewerkt en opnieuw gevormd. De botmassa, ofwel de hoeveelheid bot iemand heeft, neemt tijdens de kindertijd, puberteit en het begin van de volwassenheid nog toe. Begin dertig hebben we ons maximum aan botmassa bereikt.

Overigens hebben mannen meer botmassa dan vrouwen, en zwarten hebben meer dan blanken. Na ons dertigste levensjaar houdt de botafbraak geen gelijke tred met de botaanmaak waardoor de botstructuur na verloop van tijd steeds minder dicht wordt. Na de overgang lopen vrouwen vanwege hormoonveranderingen een groter risico op osteoporose. Tijdens de menopauze stoppen de ovaria (eierstokken) met de aanmaak van ova (eitjes) en daalt de oestrogeenspiegel. Oestrogeen heeft echter een belangrijke beschermende werking op botten.

Nu er minder oestrogeen is, vermindert de botmassa en worden de botten zwakker, brozer en breekbaarder. In de ruggengraat kunnen de wervels in elkaar gedrukt raken, na verloop van tijd wordt de lichaamslengte minder en begint de rug krommer te worden. Deze verzwakte toestand wordt osteoporose genoemd. Het woord osteoporose betekent letterlijk ‘poreus bot’. De geleidelijke afname van de botmassa is een normaal verouderingsverschijnsel. Maar osteoporose kan ook gepaard gaan met endocriene (hormoon-) stoornissen, calciumtekorten en langdurige inname van corticosteroïden.

Het afgebroken botweefsel kan niet zo maar worden aangevuld, maar verdere botafbraak kan wel tot een minimum worden teruggebracht door preventieve maatregelen. Zowel mannen als vrouwen moeten erop letten dat ze genoeg calcium binnen krijgen. De aanbevolen calciumhoeveelheid voor mannen en vrouwen tussen de 10 en 25 jaar loopt op van 600 tot 800 naar 700 tot 900 miligram per dag. Vanaf 50 jaar wordt 800 tot 1000 miligram calcium per dag aanbevolen. Recent onderzoek wijst erop dat regelmatig gewicht-torsende lichaamsbeweging als wandelen of joggen bevorderend werkt op de calciumaanwas in de botten.

Hoewel de artsen het onderling niet eens zijn over de vraag of osteoporose te voorkomen is, zijn ze het er wel steeds meer over eens dat preventieve maatregelen de schade aan de botten op de lange termijn zoveel mogelijk kunnen beperken. Daarom is het van belang om gezonde voedinggewoonten te ontwikkelen en al vroeg met regelmatige lichaamsbeweging te beginnen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips