Ontstoken eierstokken

ontstoken eierstokken, (adnexitis) worden veroorzaakt door bacteriën en begint bijna altijd in één eileider. Later gaat de ontsteking over op de eierstok.

Waardoor worden ontstoken eierstokken veroorzaakt?

De ziekteverwekkers zijn ofwel micro-organismen die van buitenaf via de schede en de baarmoeder in de eileider binnendringen, ofwel micro-organismen die vanuit andere ontstekingshaarden in de buik, meestal via bloed en lymfebanen, in de eileider terechtkomen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij infecties van de darm of de blinde darm.

In zeldzame gevallen dringen tuberkelbacillen, de verwekkers van tuberculose, door tot in de eileider en veroorzaken daar ontstekingen.

Eierstok en eileiderontstekingen zijn meestal opstijgende infecties vanuit de baarmoeder. Een dergelijke ontsteking kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een gynaecologische ingreep via de schede, waarbij bacteriën in de baarmoeder en de eileider terechtkomen.

ontstoken eierstokken vroegtijdig behandelen
Ook gonococcen, de verwekkers van gonorroe (druiper) kunnen ontstekingen van de eileider en de eierstokken veroorzaken. Deze bacteriën worden tijdens de geslachtsgemeenschap overgebracht.

Wanneer een eileiderontsteking niet op tijd wordt behandeld, kunnen de ziekteverwekkers zich naar de eierstokken verplaatsen. Het gevaar bestaat dan dat zich een abces ontwikkelt, waardoor eierstok en eileider met elkaar vergroeien.

ontstoken eierstokken

Hoe wordt een ontsteking van eileider en eierstok behandeld?

Omdat deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, moet een behandeling met antibiotica worden ingesteld. De enorme zwelling en vergroting van de eileider wordt tegengegaan met corticosteroïden. De patiënte moet in bed blijven. Wanneer er geen ontstekingsverschijnselen meer zijn, is het belangrijk de onderbuik warm te houden.

Wanneer er een abces is opgetreden, dient in de meeste gevallen operatief te worden ingegrepen. Meestal moeten de eileider en de eierstok daarbij worden verwijderd.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Bij etterige of slijmerige afscheiding uit de vagina dient de vrouw te allen tijde de huisarts te raadplegen. Ook bij aanhoudende of steeds terugkerende buikpijn is een bezoek aan de huisarts aan te raden, vooral wanneer er tevens koorts optreedt.

Wat doet de dokter?

Een eileiderontsteking is met vrij grote zekerheid vast te stellen bij het gynaecologisch onderzoek (vaginaal toucher). In veel gevallen is de eileider daarbij twee tot drie keer groter dan normaal. Daarnaast bestaat er meestal zeer hevige drukpijn.

Bloedonderzoek en een uitstrijkje kunnen de diagnose bevestigen. Een patiënte met een ernstige ontsteking zal door de huisarts naar het ziekenhuis worden doorverwezen.

Ziekteverloop

Eerst ontstaat er een ontsteking van het slijmvlies dat de binnenkant van de eileiders bekleedt. Daarna dringt de ontsteking dieper door in de wand en in de gehele eileider. Daardoor is er kans op verklevingen met de eierstok en de baarmoeder. Door de zwelling van het slijmvlies en de ophoping van pus wordt de eileider afgesloten. Soms treden menstruatiestoornissen op. De ziekteverwekkers kunnen zich ook naar andere organen, bijvoorbeeld naar de darmen of de blaas verspreiden.

Na verloop van tijd kan buikvliesontsteking optreden. Tijdens de acute fase van de adnexitis heeft de patiënte doorgaans heftige buikpijn en koorts.

Een niet of niet goed behandelde acute ontsteking kan chronisch worden. In dat geval is de pijn slechts zelden aanwezig, maar de zwellingen van de eileider blijven bestaan. Wanneer beide eileiders zijn aangetast, dan kan dat tot onvruchtbaarheid leiden.

Zijn ontstoken eierstokken gevaarlijk?

Wanneer adnexitis niet op tijd en niet op de juiste wijze wordt behandeld kan deze gevaarlijk worden, omdat de ontsteking zich naar andere organen kan uitbreiden.

Hoe voorkomt men ontstoken eierstokken?

Deze ontsteking kan men niet voorkomen. Men kan slechts de ernstige gevolgen voorkomen door op tijd medische hulp te zoeken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips