Misbruik van medicijnen

Veel minder bekend dan het gebruik van drugs, en daarbij veel sterker verbreid, is het onnadenkend slikken van verschillende medicijnen, voornamelijk pijnstillende, kalmerende en slaapmiddelen. Berucht hierbij is het misbruik van barbituraten. Sommige van deze geneesmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar. Worden zij met mate gebruikt en alleen dan wanneer het werkelijk nodig is, dan is daar geen bezwaar tegen. Bij een overmatig gebruik kunnen deze middelen echter de gezondheid schaden, mogelijk kan hierbij een vorm van verslaving optreden.

Misbruik van medicijnen

Slaapmiddelen en kalmerende middelen

Bij slaapmiddelen leidt ongecontroleerd gebruik bij veel mensen tot verslaving. Die is allerminst ongevaarlijk omdat een overdosering van sommige middelen kan leiden tot bewusteloosheid en levensgevaar. Voor heel wat mensen worden slaapmiddelen onmisbaar door een zogenaamde paradoxale werking, dat wil zeggen zij reageren er niet met slaap op maar met een vergrote helderheid en gaan ze gebruiken als pepmiddel. Ook aan verdovende middelen verslaafden grijpen, wanneer hun eigen drug niet beschikbaar is, resp. niet voldoende sterk meer werkt, daarnaast vaak naar deze middelen. Datzelfde geldt ook voor alcoholici; daarbij is de combinatie van alcohol en deze middelen gevaarlijk. Misbruik van medicijnen is, de verbreiding in aanmerking genomen, tegenwoordig een echte kwaal van grote bevolkingsgroepen. Iedereen voor zich dient te proberen deze kwaal te beperken door zich bij ieder tablet af te vragen: ‘Heb ik dit werkelijk nodig? Is het zinvol een opwinding of enkele ogenblikken pijn chemisch “weg te werken”, is het probleem daarmee wel opgelost?’

Misbruik van medicijnen – Stimulerende middelen

Natuurlijke opwekkende middelen zijn dranken als koffie, thee en cola, die coffeïne (in thee theïne genoemd) bevatten.

Synthetische opwekkende middelen – daarover wordt in het navolgende gesproken – zijn verschillende stoffen, die een sterk stimulerend effect hebben op het centraal zenuwstelsel. Het bekendst zijn amfetamine (benzedrine, pervitin, e.a.), ecstacy (XTC), preludin, retalin en efedrine.
Chemische stimulerende middelen waren al voor de Tweede Wereldoorlog bekend en werden gebruikt als ‘hongerverdrijver’ bij vermageringskuren en als vermoeidheid en geremdheid verdrijvende middelen bij mensen die een bijzondere prestatie moeten leveren (bijvoorbeeld examenkandidaten, vrachtwagenchauffeurs op lange trajecten, artiesten). Over de vraag of zij tot verslaving leiden bestond lange tijd geen volstrekte zekerheid.

Werking en gevaren

Overdosering leidt tot vergiftigingsverschijnselen met zinsbegoochelingen, waanvoorstellingen en een ziekelijk wantrouwen, vergelijkbaar met die bij cocaïneverslaving; ook zelfmoordpogingen komen soms voor. Niet zelden worden opwekkende middelen gebruikt door verslaafden aan alcohol, slaapmiddelen of verdovende middelen. Tegenwoordig staat vast dat misbruik van stimulerende middelen verslaving veroorzaakt. Daarom vallen in Nederland amfetamine en metylamfetamine onder de bepalingen van de Opiumwet. Andere synthetische opwekkende middelen zijn alleen op recept verkrijgbaar, slechts enkele worden vrij verkocht.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips