Mastopathie

Mastopathie is een aandoening van de borstklieren bij de vrouw. Er treden veranderingen in het klierweefsel op; er ontstaan cysten, uitstulpingen van de klierkanaaltjes en weefselwoekering. De veranderingen in het weefsel bij mastopathie zijn goedaardig. Slechts heel zelden bestaat het gevaar dat deze woekeringen ontaarden en kwaadaardig worden.

Wat is de oorzaak van mastopathie?

Mastopathie doet zich vooral voor in het vierde en vijfde decennium in het leven van een vrouw. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door veranderingen in de hormonale huishouding.

Het evenwicht van de geslachtshormonen is verstoord; er is een teveel aan oestrogenen. Mastopathie gaat vaak gepaard met stoornissen van de menstruele cyclus. De veranderingen in de borstklier verdwijnen vanzelf weer, wanneer de eierstokken na de menopauze niet meer werken.

Hoe wordt mastopathie behandeld?

Er zijn slechts op beperkte schaal mogelijkheden om het met succes te behandelen. Alleen de met mastopathie vergelijkbare mastodynie, waarbij de pijn in de borsten samenhangt met de menstruatie, is met behulp van het hormoon gestageen te beïnvloeden. De borsten kunnen met een gestageen bevattende gelei worden ingewreven, of de patiënte neemt van de 19de tot de 26ste dag van de cyclus tabletten met gestageen.

Met een dergelijke hormonale behandeling verdwijnen de cysten slechts zelden. In de meeste gevallen is het ook helemaal niet nodig om te behandelen. Desondanks zal de huisarts, bij hardnekkige klachten, de patiënte adviseren de cyste operatief te laten verwijderen. De cyste wordt na de operatie onderzocht door de patholoog anatoom, om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van een kwaadaardig gezwel.

Wat kan men er zelf aan doen?

Het is niet mogelijk dit zelf te behandelen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Pijn in de borst of borsten, verdikkingen, voelbare knobbels of afscheiding uit de tepels moeten voor iedere vrouw aanleiding zijn de huisarts te consulteren.

mastopathie

Wat doet de dokter?

Alleen door het aftasten van de borsten kan de huisarts niet met zekerheid vaststellen of er sprake is van een onschuldige mastopathie of van borstkanker. Daarom worden de borsten ook röntgenologisch onderzocht (mammografie), en eventueel wordt er een echo gemaakt. Vaak is het noodzakelijk om de cyste te puncteren en de inhoud daarvan in het laboratorium te onderzoeken. Wanneer deze onderzoeken geen eenduidige uitslag opleveren, zal de arts een operatie adviseren.

Ziekteverloop

Vaak wordt mastopathie voorafgegaan door mastodynie. Onder mastodynie verstaat men spanning en pijn in het buitenste en bovenste deel van de borsten in de tijd van de eisprong of een week voor de te verwachten menstruatie. Deze klachten verdwijnen meteen weer wanneer de menstruatie begint. Hoe langer mastodynie bestaat, des te groter is de kans dat deze overgaat in mastopathie. Bij de meest voorkomende vorm ontstaan er in de borstklieren kleine cysten met een gladde wand. Bij andere vormen van mastopathie ontstaan er bovendien weefselwoekeringen in de klier zelf.

Pijnlijke borsten

De patiënten klagen over pijn in de borsten, die samenhangt met de menstruele cyclus. Vaak druppelt er wat afscheiding uit de tepel, die soms helder, maar ook melkachtig of bloederig kan zijn. Bij het voelen aan haar borsten voelt de patiënte knobbelachtige veranderingen. Meestal betreft een mastopathie beide borsten. Het kan echter ook aan één kant optreden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips