Lichamelijk gehandicapten

Er is een groot verschil tussen de problemen die het lichaam fysiek schade toebrengen, die de chemische huishouding of de fysiologie ervan aantasten en de problemen die een nadelige invloed hebben op de geest. Deze kunnen echter op hun beurt weer gebaseerd zijn op de chemische huishouding van het lichaam of de hersenen. Lichamelijke handicaps behoren tot de eerste groep en worden gewoonlijk veroorzaakt door een gebrek of een stoornis in de spieren, botten, gewrichten of zenuwen die de spieren beheersen. Hierdoor worden de lichamelijke bewegingen en het vermogen beperkt om de alledaagse, vanzelfsprekende handelingen te verrichten, zoals lopen, zich aankleden of werken. Een handicap is in wezen niet-progressief, dat wil zeggen dat het probleem niet erger of beter wordt tijdens het leven.

Lichamelijke handicaps kunnen een of meer ledematen aantasten of de wervelkolom, of slechts een of twee gewrichten en spieren. En soms kan een lichamelijke handicap, die bijvoorbeeld is opgetreden ten gevolge van een geboortetrauma, gepaard gaan met een geestelijke handicap, zoals zwakzinnigheid.

Waardoor worden lichamelijke handicaps veroorzaakt?

Er bestaan talrijke en uiteenlopende oorzaken van een lichamelijke handicap, zoals aangeboren afwijkingen, ongevallen, infecties, ontstekingen en een gebrekkige bloedtoevoer. Misvormingen kunnen optreden als baby’s worden geboren met rudimentaire of in het geheel geen ledematen, of met andere lichamelijke gebreken die veroorzaakt zijn door overdracht van afwijkende genen van de ouders. Aangeboren afwijkingen kunnen ook ontstaan door een gestoorde ontwikkeling van de foetus ten gevolge van bepaalde infecties, zoals rodehond tijdens de zwangerschap, of door bepaalde medicijnen die de moeder heeft gebruikt tijdens de zwangerschap. Andere gebreken, zoals verlammingen of spasticiteit, kunnen het gevolg zijn van een beperkte bloedtoevoer naar het kind tijdens de bevalling. De meeste lichamelijke gebreken worden later in het leven opgelopen.

Een van de oorzaken is verwonding door een ongeval, een belangrijke oorzaak van gedeeltelijk of algeheel verlies van ledematen, verlies van het gezichtsvermogen of verlamming van de benen (door verwonding van de wervelkolom). Bij een zweepslag-letsel, dat zich kan voordoen wanneer iemand in een auto zit die van achteren wordt aangereden, kan de nek van het slachtoffer zo’n harde klap krijgen, dat het ruggenmerg ernstig wordt beschadigd. In het ergste geval kan zo’n ongeluk verlamming van alle vier ledematen (quadriplegie) veroorzaken – aangezien de hersenen de spieren niet meer kunnen beheersen – en nog bijkomende problemen zoals incontinentie. Als een lager gelegen deel van het ruggenmerg ernstig wordt beschadigd, betreft de verlamming alleen de spieren van de onderste lichaamshelft: de rug en de benen (paraplegie) en de spieren van de blaasuitgang en de anus. Lichamelijke gebreken kunnen ook worden veroorzaakt door een infectie zoals kinderverlamming (polio myelitis). Deze aandoening wordt veroorzaakt door een virus dat de zenuwen die de spieren in de wervelkolom of de ledematen bedienen, aantast. Het polioslachtoffer ontwikkelt meestal slechts een lichte spierzwakte, maar in ernstige gevallen kan deze aandoening aanzienlijke moeilijkheden bij het lopen veroorzaken. Soms zijn beugels voor de onderbenen noodzakelijk om de functie van de verlamde spieren over te nemen, zodat lopen toch nog mogelijk is. Tegenwoordig komt deze aandoening veel minder voor, daar de kinderen al op jonge leeftijd tegen polio en andere infectieziekten worden ingeënt.

Mensen bij wie een lichaamsdeel is geamputeerd, hebben een duidelijke lichamelijke handicap: het verlies van een of meer ledematen. Dit kan het gevolg zijn van een ongeval waarbij een lichaamsdeel zo ernstig verwond is, dat het operatief moet worden geamputeerd; ook is het mogelijk dat een lichaamsdeel moet worden geamputeerd ten gevolge van een ernstige infectie of van een gebrekkige bloedtoevoer naar het lichaamsdeel. Zwaar roken kan de bloedtoevoer stremmen, vooral naar de benen, waardoor gangreen* kan optreden en weefsel kan afsterven, zodat amputatie noodzakelijk wordt.

Ook slecht in de hand gehouden en ernstige langdurige suikerziekte kan beschadiging van de bloedvaten ten gevolge hebben. Dit kan leiden tot een afnemend gezichtsvermogen of bijna algehele blindheid en gangreen in de benen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips