Lactobacillen

lactobacillen

Twee kilo bacteriën per persoon

In ons lichaam leven ongeveer 100 triljoen bacteriën. Het gaat om 400 verschillende soorten, die samen ongeveer twee kilo van uw lichaamsgewicht uitmaken. Daar hoeft u niet van te schrikken. Deze bacteriën hebben het goed met u voor. Het is zelfs zo, dat u ze nodig heeft om te kunnen overleven. Deze micro organismen bevolken o.a. de mondholte, huid en haar. De grootste populatie wordt echter aangetroffen in uw darmen. Dit wordt de darmflora genoemd.

Het nut van goede darmbacteriën

Deze goedaardige darmbacteriën vervullen een groot aantal nuttige taken. Ze produceren enzymen die nodig zijn om waardevolle bestanddelen uit uw voeding te halen. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de vertering en uitscheiding van voedselrestanten. Verder helpen deze darmbacteriën om vitamine K en sommige vitamines uit het vitamine B complex aan te maken. Ten slotte vormt de darmflora een effectief verdedigingsschild tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Deze vriendelijke darmbacteriën produceren immers bepaalde chemische substanties die kwaadaardige micro organismen in de darmen vernietigen.

Lactobacillen

Het gevaar van een zwakke darmflora

De darmflora kan alleen optimaal functioneren, wanneer de zuurgraad in uw darmen hoog is. Als deze op een bepaald moment te laag is, dan sterven gunstige darmbacteriën binnen vijf dagen af. Daardoor ontstaan er ‘gaten’ op de darmwand. En deze worden ingenomen door minder vriendelijke elementen. Dit zijn overigens niet de eerste de beste. Alleen de allersterkste bacteriën, virussen, parasieten en schimmels overleven namelijk de zuuraanvallen in de maag en bereiken de darmen. Zodra deze foute elementen meer en meer terrein in de darmen veroveren, wordt uw gezondheid bedreigd. Er worden minder spijsverteringsenzymen aangemaakt en dus minder vitamines, mineralen, eiwitten en antioxidanten uit uw voeding gehaald. Bovendien verhinderden deze kwaadaardige darmbewoners de doorgifte van deze essentiële voedingsstoffen naar het bloed. Ook worden de voedselresten minder goed verwerkt. En dit kan resulteren in problemen met de stoelgang. Een verminderde darmflora wordt o.a. in verband gebracht met haaruitval, vermoeidheid, een slechte huid en haarconditie, slapeloosheid, nervositeit en een verminderde weerstand tegen griep en verkoudheid.

Versterk uw darmflora

Het eten van veel zoetigheid draagt bij aan een onevenwichtige darmflora. De zuurgraad in de darmen neemt af, waardoor de menselijke bacteriën afsterven en schadelijke micro organismen de darmwand gaan bevolken. Ook stress en het gebruik van antibiotica kunnen de darmflora schade berokkenen. Het verminderen van het gebruik van suiker is een eerste stap tot het creëren van een beter leefklimaat in de darmen. Daardoor neemt de zuurgraad in uw darmen immers toe. Voorts is het mogelijk om met voedingssupplementen de darmflora te versterken. Deze bevatten gunstige darmbacteriën die tot 80 graden gevriesdroogd zijn, zodat ze biologisch niet actief meer zijn. Zodra ze in de darmen contact maken met water komen ze weer tot leven. Een goede capsule bevat één tot vijf miljard humane darmbacteriën. Ongeveer de helft daarvan wordt tijdens de loodzware tocht naar de darmen vernietigd door maagzuur. De bacteriën die wel in de darmen aankomen, vermenigvuldigen zich echter elk half uur, zodat de darmflora aanzienlijk versterkt wordt. De bekendste darmbacteriën zijn acidophilus en bifidum. Deze bevorderen de spijsvertering en verhogen de opnames van vitamines, mineralen en eiwitten. Ook produceren ze een antibiotische substantie, waarmee maar liefst 27 verschillende ziekteverwekkende bacteriën onschadelijk gemaakt kunnen worden. Bovendien verlagen lactobacillen het cholesterolgehalte en zijn het zeer actieve bestrijders van de schimmel Candida abricans. Deze schimmel kan het candida syndroom veroorzaken, dat gepaard gaat met infecties in de darmen, vagina, longen en mond. Maar ook aan de vingers, onder de nagels en op de huid.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips