Kater

Populaire aanduiding voor een toestand, die in het algemeen optreedt na rijkelijk alcoholgebruik en bij gebrek aan slaap. Het is gewoonlijk een combinatie van hoofdpijn, moeheid en prikkeling van het maagslijmvlies. Het gebruik van alcohol heeft niet alleen slechte kanten. Drie Italiaanse artsen hebben na uitgebreid onderzoek geconcludeerd, dat het drinken van één tot twee glazen wijn per dag een gunstige invloed op de gezondheid heeft. Het maakt de bloedvaten wijder, remt aderverkalking af en houdt de geest jong.

Ook de Amerikaanse arts dr. N.J. Stampfer heeft het effect van lichte alcoholische versnaperingen op de gezondheid onderzocht. Met twee tot drie drankjes per dag neemt de kans op een hartinfarct met 50 % af. Geheelonthouders zouden zelfs meer risico lopen op een hartinfarct dan matige drinkers! Er zijn heel wat effecten die alcohol kan hebben op het centraal zenuwstelsel, vooral via het gevormde aceetaldehyde. Het snelst beïnvloed zijn de frontale gebieden van de hersenschors. Een reeds aanwezige kater kan bestreden worden door het drinken van veel vocht. Cafeïnehoudende dranken zijn af te raden, aangezien cafeïne zelf het vochtverlies bevordert (diuretische werking) en voor cerebrale vasoconstrictie zorgt die hoofdpijn kan veroorzaken of verergeren.

Kater

Voorkomen van een kater is beter

‘Nooit meer!’ is de veel gehoorde uitspraak van iemand met een kater. Toch wil dat niet zeggen dat u helemaal geen alcohol mag drinken om te voorkomen dat een gezellig avondje uit uitdraait op een vreselijke ochtend.

Er zijn aanwijzingen dat de belangrijkste oorzaak van een kater een acute ontwenning van alcohol is. De hersencellen ondergaan fysische veranderingen als reactie op de aanwezigheid van alcohol. Wanneer de alcohol verdwenen is zodra uw lichaam deze verbrand heeft – ondervindt u ontwenningsverschijnselen tot de hersencellen weer gewend zijn het zonder alcohol te stellen.

Koppel dit aan de gevolgen die alcohol heeft op de bloedvaten in uw hoofd (deze kunnen aanzienlijk zwellen, afhankelijk van hoe veel u drinkt) en u krijgt een dag die u het liefst zo snel mogelijk vergeet. Dus: hoe voorkomt u dit alles?

Drink langzaam. Hoe langzamer u drinkt, hoe minder alcohol uw hersenen bereikt – zelfs al drinkt u over de hele avond gemeten misschien meer. De reden hiervoor is louter wiskundig: het lichaam verbrandt alcohol met een zekere snelheid – ongeveer 30 ml per uur. Hoe meer tijd u uw lichaam geeft om de alcohol te verbranden, hoe minder er in het bloed en de hersenen terechtkomt.

Drink op een volle maag. Dit is, behalve minder drinken, ongeveer het beste wat u kunt doen om de kater minder erg te maken. Het voedsel vertraagt de opname van alcohol en hoe langzamer het lichaam dit absorbeert, hoe minder er in de hersenen komt. Wat u eet, maakt niet zo veel uit.

Kies de juiste drank. Wat u drinkt kan een grote rol spelen in hoe uw hoofd de volgende dag aanvoelt. Het minst gevaarlijke brouwsel is wodka. De gevaarlijkste zijn cognac, brandy, whisky en alle soorten champagne. Ook rode wijn is slecht, maar om een andere reden. Rode wijn bevat namelijk tyramine, een
histamineachtige stof die u barstende hoofdpijn kan bezorgen.

Vermijd bruisende dranken. En hiermee wordt niet alleen champagne bedoeld. Alles wat gasbellen bevat (rum-cola is even slecht als champagne) is extra gevaarlijk. De bellen zorgen ervoor dat de drank veel sneller in de bloedbaan terechtkomt. De lever probeert het tempo bij te benen, maar slaagt daar niet in, zodat de alcohol in het bloed blijft. De volgende ochtend merkt u dat.

Weet wat u aankunt. Op enkele uitzonderingen na, is het onmogelijk dat iemand van 60 kilogram gelijke tred kan houden met iemand van 130 kilogram en ’s ochtends fris en vrolijk kan ontwaken. Houd hier dus rekening mee. Voor hetzelfde alcoholeffect kan iemand van 60 kilogram ongeveer half zoveel alcohol aan als iemand van 130 kilogram.

Neem een bruistablet. Hierover zijn geen harde wetenschappelijke cijfers beschikbaar, maar uit ervaring in hun praktijk beweren artsen te weten dat een bruistablet in water opgelost en opgedronken voor het slapengaan, de kater veel minder erg kan maken. Anderen zeggen dat twee aspirientjes ook helpen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips