Jicht

Jicht, in de volksmond ook voetjicht genoemd, is een erfelijke stofwisselingsziekte, die gepaard gaat met een verhoogd urinezuurgehalte in het lichaam. Ten gevolge van een sterke concentratie van urinezuur en haar zouten in bepaalde slijmbeurzen, peesscheden en gewrichten, komt het tot uitkristallisering van het urinezuur, wat tot de typische jichtaanvallen leidt.

Oorzaken

Vaak is geen duidelijke oorzaak aantoonbaar. Lange tijd heeft men gedacht dat het eten van veel vlees, met name ingewanden, jicht veroorzaakte. Nu weten we dat meer factoren een rol spelen. Als men een erfelijke aanleg voor de ziekte heeft, wil dit nog niet zeggen dat men de ziekte ook krijgt. Is dit wel het geval, dan kan de ernst van de ziekte zeer verschillend zijn. Mannen lijden duidelijk vaker aan jicht dan vrouwen.

De ernst van de ziekte kan zeer verschillend zijn. Verder hebben suikerpatiënten een verhoogd risico om jicht te krijgen. Bij deze patiënten komen op grond van het acute insulinetekort grote hoeveelheden organische zuren vanuit de vetstof wisseling in het bloed terecht. Dit kan een gevaarlijke verzuring van het bloed tot gevolg hebben.

De behandeling richt zich allereerst op de acute aanvallen. Daarna zal men proberen het terugkeren van jichtaanvallen te voorkomen en de verdere afzetting van urinezuur in het lichaam tegen te gaan.

Wat kan men er zelf aan doen?

Wanneer men weet, dat men erfelijk belast is met jicht, moet men alle risicofactoren vermijden. Het nuttigen van orgaanvlees, schelpdieren en alcohol moet men zo veel mogelijk beperken. Mensen met overgewicht moeten afvallen en zorgen voor voldoende lichaamsbeweging.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Direct als de symptomen van een jichtaanval optreden. Bij een acute aanval zal hij ontstekingsremmende middelen voorschrijven. Bovendien zal hij rust voor het betreffende gewricht en soms ook koude compressen aanbevelen. In een aanvalsvrije periode zal hij proberen, de urinezuurspiegel door middel van medicijnen te verlagen.

Men kan jarenlang met een verhoogde urinezuurspiegel rondlopen voordat een jichtaanval optreedt. Ten gevolge van een te sterke ophoping van de gekristalliseerde zure natriumzouten van urinezuur, vormen zich onder de huid, nabij de betreffende gewrichten, de zogenaamde ‘jichtknobbels’. Deze ziet men vaak aan de vinger en teengewrichten en aan het kraakbeen van het oor.

Aan een acute jichtaanval gaan soms reumatische klachten, nervositeit, misselijkheid en sterke plas drang vooraf. De aanval zelf begint plotseling met een pijnlijke zwelling van het betreffende gewricht. Zonder behandeling kunnen deze aanvallen dagen of weken aanhouden.

Is jicht gevaarlijk?

Wanneer het niet vroegtijdig of helemaal niet behandeld wordt, dan zouden ernstige gewrichtsveranderingen of chronische nierstenen het gevolg kunnen zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips