Gonarthrosis

Bij gonarthrosis is sprake van een steeds erger wordende aantasting van het gewrichtskraakbeen van de knie. De gewrichtsvlakken, dat wil zeggen de oppervlakken van de botuiteinden die samen het gewricht vormen, zijn normaal gesproken bekleed met een laag kraakbeen zodat de botuiteinden goed langs elkaar kunnen glijden. Bij een artrose is dit kraakbeen afgesleten en schuren de gewrichtsvlakken tegen elkaar aan. Het gevolg daarvan is dat de knieën pijn gaan doen, aanvankelijk alleen bij belasting, later ook in rust. De knie kan gaan zwellen en stijf aanvoelen.

Deze aandoening komt bij vrouwen drie keer vaker voor dan bij mannen, maar begint zelden voor de leeftijd van vijftig jaar.

Wat is de oorzaak van gonarthrosis?

De meest voorkomende vorm van gonarthrosis noemt men primaire artrose. Deze is louter en alleen het gevolg van slijtage. Secundaire artrose is meestal een gevolg van ziekten en letsels in het verleden, zoals botbreuken, infecties, ontstekingen, bandletsels of groeistoornissen van het kniegewricht.

Hoe wordt gonarthrosis behandeld?

In het beginstadium van de aandoening doen de klachten zich slechts af en toe voor. In deze fase is geen speciale behandeling vereist. Het is dan wel goed om fysiotherapeutische oefeningen te doen om de beenspieren te versterken en de beweeglijkheid van het gewricht intact te laten.

Wanneer de kenmerkende symptomen vaak terugkeren of zelfs niet meer weggaan, kan de arts ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven. Het is ook mogelijk te opereren, waarbij het aangetaste kraakbeen wordt vervangen door kunststof of metaal.

gonarthrosis

Wat doet de dokter?

Aan de hand van röntgenfoto’s kan de arts zien hoeveel kraakbeen is afgesleten. In het beginstadium zijn er op de röntgenfoto overigens nauwelijks afwijkingen te zien. In dat geval kan onder plaatselijke verdoving artroscopisch onderzoek worden verricht. Bij dit onderzoek wordt een dunne buis met een kijker in het kniegewricht gebracht om te beoordelen hoe de binnenkant ervoor staat. Afhankelijk van het stadium en de klachten zal de arts ontstekingremmende medicijnen of fysiotherapie voorschrijven. Hij kan ook besluiten voor operatie naar een orthopedisch chirurg door te verwijzen.

In het begin geeft de aandoening vooral pijnklachten bij belasting. In een later stadium is de pijn voortdurend aanwezig. Het kniegewricht kan gaan zwellen en stijf aan voelen. Het wordt steeds moeilijker om de knie te buigen en er ontstaat een gevoel van onzekerheid omdat men zich niet meer stevig met de benen op de grond voelt staan.

gonarthrosis gaat niet over omdat er geen nieuw kraakbeen wordt gevormd. In sommige gevallen moet er geopereerd worden om de beweeglijkheid van de knie terug te krijgen en de pijn tegen te gaan. Zo’n operatie bestaat uit het gedeeltelijk of geheel vervangen van de knie door een kunstgewricht.

Is gonarthrosis gevaarlijk?

Het is weliswaar een pijnlijke en heel onaangename aandoening, maar het leven wordt er niet door bedreigd.

Hoe kan gonarthrosis voorkomen worden?

Deze aandoening kan niet worden voorkomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips