Gescheurde weefsels (verstuikingen)

Een verstuiking is een te ver oprekken of scheuren van weefselvezels die de verbinding vormen tussen botten onderling of tussen kraakbeen en bot. Deze aandoening wordt bijna altijd veroorzaakt door een plotselinge kracht, meestal een draaiende beweging, die door de omringende spieren niet kan worden opgevangen. Net zoals verrekkingen (bij spieren) kunnen verstuikingen licht tot zeer ernstig van aard zijn (afgescheurde banden). Verstuikingen genezen langzamer en kunnen beenderen van hun plaats duwen, waardoor het omringende weefsel wordt beschadigd. Daarom zijn verstuikingen ernstiger dan verrekkingen. Een gescheurde band moet medisch worden behandeld. Banden worden niet rijkelijk van bloed voorzien en daarom duurt het genezingsproces van gescheurde banden net zolang als botbreuken.

Een enkelverstuiking is waarschijnlijk de meest voorkomende sportblessure, waarschijnlijk door de bouw en het feit dat de enkel het gehele lichaamsgewicht moet dragen. De knie is ook zeer kwetsbaar omdat deze de draaibewegingen opvangt als het lichaam vanuit de heup draait. Dansen, tennissen, voetballen, trektochten door ruw terrein en afdalingen op ski’s zijn de sporten waarbij veel wordt gedraaid en snel wordt gestopt en weer begonnen. Bij deze activiteiten lopen enkels en knieën grote kans geblesseerd te raken.

Net zoals bij verrekkingen kunnen er preventieve maatregelen worden genomen tegen verstuikingen door spierversterkende oefeningen en rek- en strekoefeningen te doen. Sterke en soepele spieren rond de enkels en knieën en ook de quadriceps, de spiergroep aan de voorkant van de dij, bieden bescherming tegen verstuikingen. Nadat u een enkel of knie hebt verstuikt, moet u deze intapen of een elastisch verband of brace rond het gewricht aanbrengen. Hiermee ondersteunt en versterkt u het verstuikte gewricht en voorkomt u dat u er opnieuw doorheen gaat.

verstuikingen

Een enkelverstuiking is het verrekken en in bepaalde mate scheuren van een van de banden van de enkel (gradatie 1of 2) of een volledig afscheuren van een van de gewrichtsbanden (gradatie 3). Symptomen van een enkelverstuiking zijn pijn in de enkel op het moment van verstuiken (hevige pijn bij gradatie 2 en 3), een kloppend en trekkend gevoeld aan de buitenkant van de enkel, gevoeligheid op de plaats van de blessure (zeer gevoelig bij gradatie 2 en 3), verlies van functie gepaard gaande met verlies van stabiliteit in het enkelgewricht, opzwellen van de enkel en blauwe plekken (bij gradatie 1 kan er uren later een blauwe plek verschijnen, terwijl dat bij gradatie 2 en 3 sneller gebeurt).

De behandeling van een lichte enkelverstuiking (gradatie 1) bestaat onder andere uit rust, ijs, drukverband en been omhoog, en massage ter verlichting en om de zwelling tegen te gaan. Ga naar een arts als u veel last hebt van de verstuiking of als er binnen 24 uur geen verbetering optreedt. Een middelmatige of ernstige verstuiking (gradatie 2 of 3) moet worden behandeld door een arts en indien nodig moet er loopgips worden aangebracht. Nadat het gips is verwijderd, kunnen behandelingen met bubbelbaden en ultrageluidsgolven en/of fysiotherapie nodig zijn. Een lichte verstuiking (gradatie 1) geneest in vijf tot zeven dagen zodanig dat er weer voorzichtig met sporten kan worden begonnen. De volledige genezing duurt ongeveer zes weken. Voor een gemiddelde verstuiking (gradatie 2) staat ongeveer zes to tien weken, terwijl de genezing van een ernstige verstuiking (gradatie 3) twaalf tot zestien weken vergt.

Gescheurde weefsels

Een verstuikte knie is een ernstige verrekking van een of meer banden van het kniegewricht. Een verstuiking die twee of meer banden betreft, geeft aanzienlijk meer problemen dan een verstuiking waarbij één band is betrokken. Een verstuiking/fractuur is een verstuiking waarbij een gewrichtsband een stukje van het bot lostrekt. Er zijn drie soorten knieverstuikingen: licht (gradatie 1) – losraken van enkele bandvezels zonder dat dit een verlies van de functie geeft; gemiddeld (gradatie 2) – afscheuren van een deel van de band met als gevolg een gedeeltelijk verlies van de functie van de knie; ernstig (gradatie 3) – volledig afscheuren van de gewrichtsband met een verlies van de volledige functie van de knie. Bij de laatste vorm moet er operatief worden ingegrepen.

Symptomen van een knieverstuiking zijn onder andere hevige pijn op het moment van verstuiken, een kloppend en trekkend gevoel in de knie, gevoeligheid op de plaats van de blessure, opzwellen van de knie en blauwe plekken die vrij snel na de blessure zichtbaar worden. De behandeling van een verstuikte knie hangt af van de ernst van de blessure, die door een arts moet worden vastgesteld. De arts kan een spalk aanbrengen van de enkel tot aan de lies om de verstuikte knie te immobiliseren. De revalidatie moet starten met dagelijkse oefeningen als het gips of het steunverband niet langer nodig is. Voor gemiddelde of ernstige knieverstuikingen kan fysiotherapie de aangewezen behandeling zijn. De genezingstijd voor lichte verstuikingen (gradatie 1) is twee tot zes weken, voor gemiddelde verstuikingen (gradatie 2) zes tot acht weken en voor ernstige verstuikingen (gradatie 3) acht weken tot tien maanden.

Een verstuikte pols is een ernstige verrekking van een of meer banden van het polsgewricht. Net zoals bij enkel- en knieverstuikingen zijn er drie soorten polsverstuikingen: licht (gradatie 1) – losraken van enkele bandvezels zonder dat dit een verlies van de functie geeft; gemiddeld (gradatie 2) – afscheuren van een deel van de band met als gevolg een gedeeltelijk verlies van de functie van de pols; ernstig (gradatie 3) – volledig afscheuren van de gewrichtsband met een verlies van de volledige functie van de pols. Bij de laatste vorm moet er operatief worden ingegrepen.

Symptomen van een polsverstuiking zijn onder andere hevige pijn op het moment van verstuiken, een kloppend en trekkend gevoel in de pols, gevoeligheid op de plaats van de blessure, opzwellen van de pols en blauwe plekken die vrij snel na de blessure zichtbaar worden. De behandeling van een verstuikte pols bestaat onder andere uit medische zorg waarbij gips, tape of elastisch verband wordt aangebracht. Voor gemiddelde of ernstige polsverstuikingen kan fysiotherapie de aangewezen behandeling zijn. De revalidatie moet starten met dagelijkse oefeningen als het gips of het steunverband niet langer nodig is. De genezingstijd voor lichte verstuikingen (gradatie 1) is twee tot zes weken, voor gemiddelde verstuikingen (gradatie 2) zes tot acht weken en voor ernstige verstuikingen (gradatie 3) acht tot tien weken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips