Flebitis

Flebitis. Als mensen al iets weten over deze ziekte, is het dat het iets te maken heeft met de bloedvaten in de benen. Mensen die de ziekte gehad hebben, kennen het als een pijnlijke en beangstigende aandoening, die zonder de minste waarschuwing iemand kan doden als een bloedklonter vast komt te zitten in de longaders.

De correcte naam voor flebitis is eigenlijk thromboflebitis. “Thrombo-” staat voor de bloedklonter die kenmerkend is voor de ziekte en het grootste gevaar ervan vormt. Er bestaan twee basisvormen van flebitis: diepaderige thromboflebitis, de gevaarlijke vorm, en oppervlakkige flebitis, de vorm die we hier zullen bespreken.

Flebitis is niets meer of minder dan een ontsteking van de aders, hetzij van de oppervlakkige aders net onder de huid, of van de diepe aders in de benen.

Thromboflebitis van de diepe aders is iets waar artsen altijd voor beducht zijn, aangezien hierbij een zich verplaatsende bloedklonter kan ontstaan. De bloedklonter kan rechtstreeks in de longen terechtkomen als hij zou afbreken en in de bloedbaan zou worden meegevoerd. Deze vorm van flebitis vereist meestal opname in een ziekenhuis en behandeling met antistolmiddelen. De aderverstopping die voorkomt bij oppervlakkige flebitis, breekt niet makkelijk af.

De tips en suggesties hieronder zijn alleen bedoeld voor mensen met officieel vastgestelde, oppervlakkige flebitis, die onder doktersbehandeling zijn. Ze helpen de pijn te verlichten zonder voorgeschreven medicatie en de kans op het terugkeren van de ziekte te verkleinen.

Gooi de pil weg.
Indien je al flebitis of bloedklontertjes hebt gehad, zijn orale anticonceptiva absoluut af te raden. Bij vrouwen die orale voorbehoedmiddelen gebruiken, komt diepaderige thromboflebitis naar schatting drie- tot viermaal vaker voor dan bij andere vrouwen. Een dergelijke, relatief hoge graad van klontervorming in de diepe aders, stelt ook de oppervlakkige flebitispatiënte bloot aan een onaanvaardbaar hoog risico dat de ziekte terugkeert.

Rust en warmte.
Oppervlakkige flebitis kan worden behandeld door de benen omhoog te leggen en vochtige warmte toe te passen. Hoewel het niet nodig is het bed te houden, schijnt rust, waarbij de benen zich ongeveer 15 tot 30 cm hoger bevinden dan het hart, de genezing te bespoedigen. De ontsteking van oppervlakkige flebitis verdwijnt doorgaans in een week tot tien dagen, hoewel het drie tot zes weken kan duren voor het helemaal genezen is.

flebitis

Ken je risico’s.
Als je flebitis hebt gehad, loop je een verhoogd risico de ziekte opnieuw te krijgen. Hoe groot dit risico is, hangt in ruime mate af van dingen die je al dan niet onder controle hebt. Over het algemeen moetje in een situatie terechtkomen die het risico vergroot, zoals een operatie of langdurige bedrust. Hoewel langdurige bedrust vaak onvermijdelijk is na een verwonding of een ernstige ziekte, kunnen bepaalde risico’s, zoals zelf gevraagde operaties, vermeden worden als je al wat ouder bent en gevoelig voor stollingsproblemen. Raadpleeg je huisarts omtrent de mogelijke risicofactoren. Onthoud dat zo snel mogelijk weer op de been komen de kans op flebitis na een operatie vermindert.

Het geval aspirine.
Een aantal studies opperden dat de bloedverdunnende eigenschappen van aspirine helpen tegen flebitis, door te verhinderen dat het bloed snel gaat klonteren bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Deze studies adviseren aspirine te nemen vóór perioden van langdurige bedrust, reizen of operaties, wat allemaal factoren zijn die de bloedsomloop vertragen en de kans op klontervorming vergroten. Hoewel deze eenvoudige suggestie erg verleidelijk klinkt, zijn er artsen die aan de doeltreffendheid ervan twijfelen. Raadpleeg in elk geval je huisarts voor je met een aspirinekuur begint, want dit is wel degelijk een medische behandeling.

Wandel wanneer je rijdt.
Heb je een lange reis met de auto gepland? Als je in het verleden ooit flebitis hebt gehad, zorg er dan voor dat niet alleen de wielen van de auto in beweging blijven. Het is van belang regelmatig te stoppen en wat beweging te nemen. Eén keer per dag stoppen en dan een kilometer wandelen is niet precies wat we bedoelen. Stop liever vier- of vijfmaal om even de benen te strekken. Het is de bedoeling te voorkomen dat de bloedsomloop vertraagt als gevolg van langdurig stilzitten, wat kan leiden tot klontervorming.

Nog een reden om te Stoppen.
Als je regelmatig aanvallen krijgt van flebitis en je arts vindt er geen reden voor, dan kun je beter ophouden met roken. Het is mogelijk dat je de ziekte van Bürger hebt, die alleen nog niet is doorgedrongen tot de slagaders. De ziekte van Bürger wordt gekenmerkt door hevige pijn en bloedklonters, meestal in de benen. Het wordt rechtstreeks in verband gebracht met roken en de enige remedie is alle vormen van tabak over boord te gooien. Af en toe begint Bürger als flebitis. Het zou dus kunnen dat Bürger onterecht als flebitis wordt gediagnosticeerd. Als je in zo’n geval blijft roken, zou dat erg gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Dit is misschien ver gezocht, maar de moeite waard om te overwegen als je huisarts geen verklaring heeft voor de steeds terugkerende aanvallen van flebitis. Voor het overige lijkt er geen verband te bestaan tussen roken en flebitis.

Beweeg.
Sporten – vooral wandelen – houdt de aders vrij. Dit is een uitstekende manier om nieuwe flebitisaanvallen te voorkomen. De aders vormen een lagedruksysteem. Als de kleppen die moeten verhinderen dat het bloed in de benen terugstroomt niet goed werken -zoals in spataders – is wandelen de enige manier om te voorkomen dat het bloed zich ophoopt.

Voeten omhoog als je bedlegerig bent.
Als je ooit flebitis hebt gehad en nu een tijdje in bed zult moeten blijven, zet dan het voeteneinde van je bed een stuk hoger om de doorstroming van het bloed door de aders te bevorderen. Doe ook zoveel mogelijk oefeningen met je benen als je bedlegerig bent. Je mag ook aspirine nemen als je wilt, hoewel er geen degelijke studies beschikbaar zijn die aantonen dat dit nieuwe aanvallen voorkomt.

Draag steunkousen.
Sommige artsen adviseren steunkousen om nieuwe aanvallen van flebitis tegen te gaan, anderen weer niet. Hoewel er geen bewijs is dat steunkousen helpen om flebitis te voorkomen, lijken ze in elk geval de pijn te verlichten en vinden sommige mensen er baat bij. Ons advies is dus: draag steunkousen als je vindt dat ze helpen. Heb je echter het gevoel dat ze de toestand alleen maar verergeren, denk dan niet dat je ze moet dragen om nieuwe aanvallen te voorkomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips