Dorst

Dorst is een normaal verschijnsel als het lichaam behoefte heeft aan vocht. Als aan die behoefte niet wordt voldaan, bestaat de kans dat het lichaam uitdroogt. Zodra het een beetje die kant opgaat, wordt dit door de hersenen gesignaleerd en ontstaat het waarschuwende dorstgevoel.

Dit waarschuwingsteken is dan ook een heel normaal verschijnsel in situaties dat het lichaam veel vocht kwijtraakt, zoals bij transpiratie als gevolg van een koortsende ziekte, zware inspanning of een warme omgeving.

Ook bij veel braken of diarree raakt het lichaam veel vocht kwijt. Door in deze gevallen wat te drinken, verdwijnt het dorstgevoel meestal snel.

In een enkel geval wijst dorst erop dat er wat meer aan de hand is. Zo kan een vrijwel constant aanwezige dorst op suikerziekte duiden. Door een stoornis in de suikerstofwisseling wordt het suikergehalte in het bloed te hoog. Dit heeft tot gevolg dat het teveel aan suiker via de nieren in de urine wordt uitgescheiden. Het resultaat hiervan is dat er meer urine dan gewoonlijk wordt geproduceerd, en dit leidt ertoe dat er vocht aan het lichaam wordt onttrokken.

Mensen die veel last hebben van dorst, doen er daarom goed aan wat urine bij de huisarts te laten onderzoeken op de aanwezigheid van suiker. Behalve dorst kunnen nog andere verschijnselen op het bestaan van suikerziekte wijzen. Die verschijnselen zijn: veel moeten plassen, vermagering ondanks een toegenomen eetlust, moeheid, spierzwakte, jeukklachten, veel last van steenpuisten en het slecht genezen van wondjes. Voor suikerziekte pleit verder het in de familie voorkomen van de aandoening. Dit is echter geen wet van Meden en Perzen. Het verschijnsel dorst kan tenslotte nog het gevolg zijn van voortdurend veel moeten plassen omdat er een nierontsteking of een andere aandoening van de nieren bestaat.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips