Curettage

Curettage is een kleine operatieve ingreep, waarbij de gynaecoloog eerst de opening in de baarmoederhals oprekt (dilateert) en daarna een dun lepelvormig instrument inbrengt om hiermee de binnenbekleding van de baarmoeder af te schrapen. De opening van de baarmoederhals is normaal klein en strak. Om die opening op te rekken brengt de gynaecoloog een serie taps toelopende staafjes in. Hij begint met een dunne en dan volgen er steeds grotere. Vervolgens gebruikt hij een curette, een lang dun lepelvormig instrument om de binnenbekleding van de baarmoeder af te schrapen. Tegenwoordig wordt ook vaak een zuigcurettage gedaan. Hierbij wordt het krabben vervangen door zuigkracht onder lage druk om weefsel te verwijderen.

Een curettage wordt vaak gebruikt om een diagnose te stellen. Als een vrouw te vaak of te zwaar menstrueert, kan de gynaecoloog de oorzaak achterhalen door het weggehaalde weefsel te onderzoeken onder een microscoop. Soms werkt de curettage zelfs als tijdelijke of blijvende oplossing voor een probleem. Verder kan curettage behulpzaam zijn bij de diagnose van myomen, poliepen in het baarmoederslijmvlies, baarmoederkanker en baarmoederhalskanker.

curettage

Curettage kan bij bepaalde problemen ook als behandeling gebruikt worden. Poliepen in het baarmoederslijmvlies die door de baarmoederhals uitsteken, kunnen tijdens een curettage verwijderd worden. Een enkele keer kunnen zo myomen verwijderd worden, maar meestal is bij myomen een grotere operatie nodig. Curettage wordt ook gebruikt om hyperplasie van het baarmoederslijmvlies te verhelpen (hierbij is de binnenbekleding van de baarmoeder te dik geworden).

Bij een miskraam wordt soms een curettage verricht. Alhoewel de meeste miskramen spontaan naar buiten komen, blijft er soms een restje zitten dat door middel van een curettage verwijderd moet worden. Curettage kan verricht worden in de behandelkamer onder plaatselijke verdoving. Soms geeft de gynaecoloog de voorkeur aan een curettage onder algehele verdoving in een ziekenhuis. De bekkenbodemspieren ontspannen dan volkomen, waardoor een uitgebreider onderzoek mogelijk is.

Na een curettage die uitgevoerd is in het ziekenhuis, kan de vrouw meestal nog dezelfde of de volgende dag weer naar huis. Een lichte vaginale bloeding gedurende enkele dagen is mogelijk, evenals krampen of pijn in de rug, maar meestal kan de vrouw haar normale activiteiten direct hervatten. Totdat de baarmoederhals weer normaal is en de binnenbekleding van de baarmoeder geheel genezen is, moet geslachtsgemeenschap en het gebruik van tampons worden vermeden. Dit duurt enkele weken. Een curettage is een kleine operatie, maar ook een kleine operatie is niet geheel zonder risico. Complicaties zijn onder andere infectie, bloeding, het doorboren van de baarmoeder of omliggende organen en klachten door de algehele verdoving.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips