Alvleesklierkanker

Er kan een tumor in de alvleesklier ontstaan. Daarbij maakt men onderscheid tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren. Kwaadaardige tumoren zaaien uit (metastaseren). Alvleesklierkanker (pancreascarcinoom) behoort tot de kwaadaardige tumoren. Het komt vooral voor in de leeftijd van 50 tot 60 jaar en dan hoofdzakelijk bij mannen. De eerste symptomen zijn geelzucht, zonder pijn, en een galblaas die van buiten te voelen is. Pas later ontstaat er pijn in de bovenbuik. Men is vaak misselijk en moet dan overgeven. Deze verschijnselen gaan gepaard met verminderde eetlust en vermagering.

De alvleesklier (pancreas) is een van de grootste klieren van het menselijk lichaam. Het orgaan ligt dwars in de bovenbuik, achter de maag en voor de wervelkolom. De alvleesklier wordt in kop, lichaam en staart onderverdeeld.

De alvleesklier bestaat overwegend uit klierkwabjes (acini). Deze produceren enzymen die via de afvoer-gang van de alvleesklier aan de darm afgegeven worden. De enzymen helpen bij de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten.

alvleesklierkanker

Tussen de klierkwabjes liggen de eilandjes van Langerhans. Dit zijn groepjes cellen die hormonen produceren. Ze bestaan uit twee verschillende soorten kliercellen, de A-cellen en de B-cellen. A-cellen produceren het hormoon glucagon, B-cellen het hormoon insuline. Beide hormonen reguleren het suikergehalte in het bloed. Glucagon verhoogt de bloedsuiker-spiegel, insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel.

Wat zijn de oorzaken van alvleesklierkanker?

De echte oorzaak voor het kwaadaardig worden van pancreascellen is nog steeds niet duidelijk. Wel zijn er risicofactoren bekend zoals suikerziekte (diabetes mellitus), roken en voeding met een hoog vlees- en vetgehalte.

Hoe wordt alvleesklierkanker behandeld?

Als nog maar een beperkt deel van de klier aangetast is, kan het voldoende zijn alleen dit deel te verwijderen. In een gevorderd stadium en als de kop van het orgaan of de inmonding van de afvoergang van de alvleesklier in de twaalf-vingerige darm aangedaan is, dan moet in principe het hele orgaan verwijderd worden (radicale operatie). Als zich al metastasen gevormd hebben, worden deze met ioniserende stralen of speciale medicijnen (cytostatica) bestreden.

Goedaardige tumoren
Behalve het kwaadaardige pancreascarcinoom kunnen ook goedaardige tumoren inde alvleesklier ontstaan. Ze vormen geen metastasen, maar produceren hormonen die de functie van de klier beïnvloeden. Ook bij goedaardige alvleeskliertumoren moet meestal een deel van de klier operatief worden verwijderd.

Kansen op genezing
Na het stellen van de diagnose bedraagt de gemiddelde overlevingsduur nauwelijks meer dan 3 maanden, nog maar 12 procent van de patiënten overleeft een jaar, en nog geen half procent 5 jaar, waarna ze als genezen worden beschouwd.

Wat kan men er zelf aan doen?

alvleesklierkanker kan men niet zelf behandelen. Men kan wel proberen de risicofactoren te verminderen.

Wat doet de dokter?

De dokter zal eerst een aantal specifieke vragen stellen. Dan volgt een grondig lichamelijk onderzoek, waarbij vooral de bovenbuik afgetast wordt. Als de huisarts inderdaad een tumor van de alvleesklier vermoedt, zal hij de patiënt naar de internist doorverwijzen. Het verdere onderzoek bestaat uit bloedonderzoek en echografie. Zo nodig maakt men gebruik van computertomotrast-opnamen (ERCP) en eventueel een angiografie yan de alvleesklier. Eventueel worden ook stukjes weefsel voor onderzoek afgenomen (biopsie).

Ziekteverloop

In 60 procent van de gevallen blijken cellen uit de kop van de alvleesklier of rond de uitmonding van de afvoergang in de twaalfvingerige darm kwaadaardig te worden. Door de ongeremde groei ontstaat er een carcinoom. Slechts in 30 procent van de gevallen ontwikkelt de tumor zich in het lichaam of in de staart van het orgaan.

In een later stadium vormen zich uitzaaiingen (metastasen) in de nabij gelegen lymfeklieren, in het buikvlies, in de longen en in de lever. Ook doorgroei naar de maag komt voor.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips