Adipositas

Bij adipositas of vetlijvigheid is er sprake van een duidelijke en abnormale toename van het vetweefsel. Bij gezonde jonge mannen is het normale vetgehalte ongeveer 12%, bij vrouwen ongeveer 26% van het lichaamsgewicht.

Het overtollige vet wordt vooral in de onderhuid opgeslagen, maar de inwendige organen kunnen ook vervetten. Dikker worden betekent dat de aanwezige vetcellen meer vet opslaan en in omvang toenemen. Er worden nauwelijks nieuwe vetcellen gevormd. Tevens blijken dikke kinderen meer vetcellen te hebben dan slanke kinderen.

Bij de man wordt het vet vooral aan de buik, de rug en de hals afgezet, terwijl de armen, benen en heupen slank blijven. Bij de vrouw wordt het vet vooral aan de heupen, de billen, de dijen en de bovenarmen afgezet.

Wat zijn de oorzaken van adipositas?

Adipositas ontstaat als de hoeveelheid opgenomen energie voortdurend groter is dan de verbruikte energie. Met andere woorden: wie meer eet dan hij nodig heeft, wordt dik. Bij een dagelijks calorie overschot van slechts 1 % gaat het lichaamsgewicht in één jaar 1,5 kilo toenemen. De energiebehoefte kan individueel sterk verschillen. Iemand die veel beweegt, verbruikt meer energie dan iemand die voornamelijk zit of ligt.

Bij adipositas schiet de regulatie via het hongergevoel tekort. Psychologische, sociale en culturele factoren spelen hierbij een grote rol. Het feit dat dikke ouders vaak dikke kinderen hebben, betekent dat verkeerde eetgewoontes door de ouders aan de kinderen worden doorgegeven. Voor sommige mensen is eten een vorm van troost en een bevrediging van onvervulde wensen. Vroeger werden stofwisselingsstoornissen voor het dik worden verantwoordelijk gesteld. Tegenwoordig weet men dat ziekten eerder een gevolg dan de oorzaak van adipositas zijn.

Maar heel zelden veroorzaken klieraandoeningen adipositas. Een voorbeeld is de ziekte van Cushing, waarbij door een overmatige functie van de bijnierschors de produktie van cortisol verhoogd is. Ook bij een sterk verminderde schildklierfunctie en bij een verminderde functie van de geslachtsklieren of de hypofyse komt adipositas voor.

adipositas

Hoe wordt adipositas behandeld?

Er zijn twee mogelijkheden: minder calorieën innemen of meer energie verbruiken.

Het laatste vergt veel tijd en inspanning. Men zou bijvoorbeeld 50 minuten moeten fietsen om een halve liter bier te verbranden. Hoewel meer lichaamsbeweging aan te bevelen is, zal de energie opname toch ook beperkt moeten worden. Het maakt niet echt uit welk dieet gevolgd wordt, zolang de samenstelling een uitgebalanceerde voeding garandeert en er geen maaltijden overgeslagen worden. Voor een langdurig effect is meestal individuele of groepsbegeleiding (of gedragstherapie) noodzakelijk.

Is overgewicht gevaarlijk?

Licht overgewicht hoeft nog geen klachten te veroorzaken. Toch blijkt de kans op ziekte en sterfte bij overgewicht toe te nemen:

* Het overtollige gewicht is belastend voor hart en longen.
* Het prestatievermogen vermindert, men heeft minder reserves. Reeds geringe inspanning leidt al tot benauwdheid.
* De kans op hart en vaatziekten neemt toe, de kans op aandoeningen van de kransslagaderen stijgt met het lichaamsgewicht.
* De kans op spataderen, aderontstekingen en trombose is vergroot.
* Er kunnen klachten van de voeten (doorgezakte voet of spreidvoet), artrose van de knie en heupgewrichten en rugpijn ontstaan.
* Ouderdomsdiabetes, galstenen, jicht en liesbreuk komen vaker voor.
* Tussen de huidplooien kan zich eczeem ontwikkelen.
* Er kunnen potentie en libidostoornissen optreden.
* Operaties geven een hoger risico. Na ongevallen en operaties dreigen meer complicaties.
* De levensverwachting is verminderd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips