Acuut of chronische ziekte

Een chronische of slepende ziekte is een van de grote schrikbeelden in een maatschappij waar gezondheid, produktiviteit en handelen als ideaal gelden. De verantwoordelijkheid voor het beperken van de gevolgen van chronische ziekte – fysiek, geestelijk of sociaal – ligt daarom niet alleen bij de medische stand, maar bij de gehele maatschappij.

Wat is precies het verschil tussen een acute en een chronische ziekte?
Gewoonlijk zijn acute ziekten de ziekten die plotseling optreden en van korte duur zijn. Vaak gaan ze vanzelf over, zoals een gewone kou, soms moeten ze medisch worden behandeld, zoals infecties van de lagere luchtwegen waarbij antibiotica moeten worden toegediend. Soms is er zelfs een operatie noodzakelijk, zoals bij een blindedarmontsteking. Maar de ziekte verdwijnt snel en de patiënt wordt weer gezond. Chronische stoornissen ontwikkelen zich meestal langzaam, zijn van lange duur en hebben als gevolg dat de algemene gezondheidstoestand van de patiënt achteruitgaat. Soms zijn ze ongeneeslijk. Een acute ziekte kan ook het gevolg zijn van een chronische aandoening.

Een patiënt die bijvoorbeeld wordt opgenomen met een hartaanval -een acute ziekte – kan heel goed lijden aan vernauwing van de kransslagaders (atheroclerose), die het hart van bloed voorzien. Deze vernauwing is meestal al lang aanwezig voordat de patiënt merkt dat er iets aan de hand is en is op zich eigenlijk een chronische of slepende aandoening. Hoewel de patiënt waarschijnlijkheid wel zal herstellen van de acute hartaanval, blijft de onderliggende chronische ziekte van de kransslagaders bestaan. Zo kan een chronische ziekte zich in een acute vorm manifesteren.

Een ander voorbeeld is suikerziekte. Patiënten worden vaak acuut ziek als de ziekte voor het eerst wordt vastgesteld en ook als ze de ziekte niet in de hand hebben. Bij behandeling en goed ingesteld zijn, hebben ze geen klachten, ondanks het feit dat suikerziekte een chronische ziekte is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips