Acidose

Acidose is een benaming voor verschillende verschijnselen, die verbonden zijn met de aanwezigheid van zuur.

1) Zuurvergiftiging, de aanwezigheid in het bloed van zuren, die zich overmatig in de weefsels gevormd hebben. Acidose vermindert het vermogen van het bloed zich te verbinden met het koolzuur, dat in de long dient te worden uitgescheiden, zodat dit koolzuur, zich ophoopt in het lichaam. De bewusteloosheid, die in ernstige gevallen optreedt, berust dus op vergiftiging met koolzuur. Bij buitengewoon sterke lichamelijke inspanning en in gevallen van ziekte bevinden zich in het weefsel aceton en daaraan verwante stoffen, zoals azijnzuur en oxyboterzuur. Het zieke en oververmoeide lichaam is niet in staat deze tussenproducten verder af te breken, en zo leiden deze tot a. In de tweede plaats kunnen ook afbraakproducten van het eiwit (aminozuren) een bron van acidose worden. Acidose komt vooral bij suikerziekte voor. Bij ernstige acidose kan ook de urine aceton bevatten. Tegendeel van acidose: Alkalose.

Acidose

2) Gevolg van tekort aan vitamine Bi, maakt dat pyrodruivenzuur, de oorzaak van stoornissen in het centraal zenuwstelsel bij beri-beri behouden blijft.

3) Fysiologisch begrip:
a) verandering van de reactie van het bloed van een normale neutrale reactie naar het zure, uitgedrukt in de waterstof ionenconcentratie;
b) oorzaak van pijnaanvallen bij lokale opeenhoping van urinezuur (jicht, reuma).

4) Aanduiding van bepaalde samenstellingen van voedsel, die ofwel zuur reageren, ofwel leiden tot de vorming van zure stofwisselingsproducten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips