Achloorhydrie

Achloorhydrie is een toestand waarbij in de maag geen zoutzuur wordt gevormd. Men spreekt van achloorhydrie als bij maagsaponderzoek na stimulering (met histamine of gastrine) het zuurgehalte nauwelijks stijgt. Zoutzuur is van belang omdat het bacteriën in het voedsel doodt, een rol speelt bij de vertering van eiwitten en omdat het de opname van o.a. ijzer en vitamine B12 beïnvloedt. Ondanks deze taken heeft een tekort meestal geen ernstige gevolgen. Alleen als de maagwand ook geen enzymen voor de spijsvertering produceert (achylia gastrica), kunnen spijsverteringsstoornissen optreden. In dat geval moeten de ontbrekende enzymen door middel van tabletten worden aangevuld.

achloorhydrie

Achloorhydrie kan soms op oudere leeftijd als een op zichzelf staande aandoening voorkomen en is een kenmerkend verschijnsel bij een bepaalde vorm van bloedarmoede (pernicieuze bloedarmoede). Deze combinatie van aandoeningen ontstaat, doordat met het maagzuur een stof door de maag wordt geproduceerd, de zg. intrinsic factor, die door koppeling aan vitamine B12 ervoor zorgt, dat dit vitamine in de dunne darm wordt opgenomen. Bij achloorhydrie wordt deze factor niet aangemaakt en wordt geen vitamine B12 opgenomen, met bloedarmoede als gevolg.

Vaker dan achloorhydrie ziet men hypochloorhydrie, verminderde maagzuur afscheiding. Dit kan het gevolg zijn van een chronische ontsteking van het maagslijmvlies – bijvoorbeeld ten gevolge van overmatig alcoholgebruik van maagkanker en van het weghalen van een deel van de maag.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips