Ziekenhuisdieet

ziekenhuisdieet… Hoe werken ze? Zijn de resultaten blijvend voor een langere periode? En het belangrijkste: zijn ze wel veilig en gezond?

Een ziekenhuisdieet is een samenstelling van je dagelijkse voeding, dat ervoor zorgt dat jij in een korte periode zoveel mogelijk kilo’s kwijtraakt. Dit soort ziekenhuisdieëten zijn erg streng. Daarom worden ze ook gedeeltelijk negatief beoordeeld door diëtisten. Dit dieet heeft deze naam gekregen, omdat het bestaat uit voedingsmiddelen die je normaal gesproken in een ziekenhuis krijgt. In circa vijf dagen val je behoorlijk wat af. Soms schrijft de dokter dit dieet voor. Dat heeft dan een medische reden. Misschien moet je afvallen voor een operatie, of heb je een tekort aan bepaalde voedingstoffen. Maar wanneer je dit dieet op eigen houtje gaat volgen, kan dat heel ongezond zijn.

Veel afvallen in een korte periode is niet goed voor je lichaam. Veel mensen vinden het prettig om zo snel gewicht te verliezen en zien in dit dieet een wondermiddel. Zij denken: “Ok, het is een streng dieet en moeilijk vol te houden, maar ik boek wel vlug resultaat. De kilo’s zijn weg en blijven weg!”

Jammer dat dit niet waar is! Inderdaad, je valt flink af met het ziekenhuisdieet. Dat kunnen we niet ontkennen. Maar zodra je ermee stopt en weer normaal gaat eten, dan reageert je lichaam anders. Je lichaam is namelijk uitgehongerd. En wanneer je dán meer gaat eten, slaat je lijf alles genadeloos om in vet. Het gevolg? De kilo’s die je kwijt was, vliegen er weer aan. En mischien komen er zelfs nog wat extra bij! Daarom zijn voedingsspecialisten erg kritisch op dit soort dieten. Afvallen is moeilijk en niet leuk. Je hebt er namelijk veel geduld voor nodig. Wie langzaam en geleidelijk afvalt, heeft minder kans op een jojo-effect. Een stabiel dieet, eventueel in overleg met je diëtist, in combinatie met meer beweging blijft de gezondste manier om af te vallen. En dat is jouw lichaam toch waard?


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips