Maagballon

Een maagballon is een middel dat wordt ingezet bij mensen met overgewicht. Deze mensen lukt het niet om met diëten of medicatie blijvend af te vallen, terwijl het overgewicht risico’s vormt voor de gezondheid. Afvallen door te sporten is bij mensen met ernstig overgewicht ook lastig, doordat zij moeite hebben met bewegen door hun lichaamsomvang en -gewicht. Een maagballon kan bij deze mensen uitkomst bieden. Eis voor het krijgen van een maagballon is dat de patiënt meer dan vijftien kilo aan lichaamsvet met zich meedraagt.

Afvallen

Met een maagballon verliezen vrouwen en mannen gemiddeld 20 procent van hun lichaamsgewicht. De maagballon is een zachte ‘ballon’ van siliconen die in de maag wordt geplaatst. Hij drijft als het ware in de maag, waardoor de drager sneller vol zit. Door het snelle verzadigde gevoel eet de drager van de maagballon minder en dus kleinere porties. Daarbij zorgt de maagballon er ook voor dat het voedsel langzamer van de slokdarm in de maag komt, waardoor iemand minder snel eet.

Doordat de drager van de maagballon minder eet en kleinere porties eet, kan hij of zij gemakkelijk afvallen. Echter zal hij of zij naast deze oplossing voor overgewicht ook een andere behandeling volgen, waarbij een diëtist de patiënt begeleidt en voedingsadvies geeft. De patiënt leert dus een geheel nieuwe levensstijl en voedingspatroon aan.

De maagballon

De siliconen ballon in de maag is heel veilig. De ballon bestaat uit elastisch siliconenmateriaal en is rondom heel glad, zodat het in de maag geen schade kan aanbrengen aan de maagwand. De ballon is veelal gevuld met een halve liter water- zoutoplossing. Deze oplossing is onschadelijk voor het lichaam, mocht de ballon kapotgaan in de maag. Om te merken dat de ballon kapot is gegaan in de maag, bevat de oplossing ook een blauwe kleurstof, die tevens onschadelijk is voor het lichaam. Als de ballon kapot gaat, kleurt de urine blauw en kan de patiënt meteen contact opnemen met de arts.

Plaatsing maagballon

Voor het plaatsen van een maagballon is geen operatie nodig, zoals bij een maagband en maagverkleining. De maagballon kan via de mond en slokdarm in de maag worden geplaatst. Doordat er geen operatie nodig is voor de plaatsing van de maagballon, is de ingreep minder risicovol. De maagballon wordt via de mond en slokdarm in de maag geplaatst. Hiervoor wordt een patiënt wel verdoofd. De keel wordt verdoofd met een keelspray. Hierdoor verloopt de procedure soepeler en wordt het zogenoemde ‘wurgreflex’ tegengegaan. Ook krijgt de patiënt een slaapmiddel via een infuus om niets mee te krijgen van de plaatsing. Na de ingreep krijgt de patiënt medicatie tegen misselijkheid en pijn. Maagzuurremmers dienen de gehele behandeling genomen te worden. Na ongeveer zes maanden wordt de ballon weer verwijderd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips