Neus- en keelamandelen

Bij amandelen wordt er vaak gedacht aan de keelamandelen, maar er zijn ook nog neusamandelen. Beide soorten amandelen kunnen ontstoken raken. Ook beide soorten amandelen kunnen bij langdurige complicaties operatief worden verwijderd.

Neus- en keelamandelen

De keelamandelen bevinden zich achter in de keel. Ze beschermen het lichaam tegen binnendringende ziektekiemen, zoals bacteriën en virussen. Deze filteren ze als het ware uit de lucht. De neusamandelen bevinden zich ook in de keel, maar dan aan de bovenkant, onder het gehemelte. Beide soorten amandelen bestaan uit lymfeweefsel. De neusamandelen verdwijnen normaal gesproken als u groeit. Op ongeveer achtjarige leeftijd beginnen deze amandelen al met krimpen.

Amandelontsteking

Amandelen werken als filters en houden ziektekiemen tegen. Er kan echter een opeenhoping op deze filters van het lichaam ontstaan, waardoor de amandelen kunnen gaan ontsteken. Als dit gebeurt, krijgt u een amandelontsteking. Deze ontsteking kan zowel achterin de keel als achter de neus bij de neusamandelen ontstaan. Het gevolg van een dergelijke ontsteking is dat de amandelen niet meer hun werking kunnen doen: ze houden ziektekiemen niet tegen, maar zijn juist het probleem bij ziekte.

Bij een amandelontsteking worden de keel- en/of neusamandelen rood, dikker en heeft de patiënt pijn. Als de keelamandelen ontstoken zijn, heeft de patiënt pijn bij het slikken, slechte adem en keelpijn. Bij ontstoken neusamandelen kan de patiënt last hebben van oorontsteking, verkoudheid en een loopneus. Bij beide ontstekingen kan de patiënt gaan snurken en koorts krijgen. Ook de lymfeklieren in de hals kunnen bij een ontsteking opzwellen.

Verwijderen van amandelen

Als de amandelen vaak en/of heftig ontstoken raken, kan dit gevaarlijk zijn. Een ontsteking kan immers verspreiden naar andere lichaamsdelen en organen. Daarom kan de KNO-arts besluiten om de amandelen te verwijderen.

Als de keelamandelen ontstoken zijn, worden ook de neusamandelen verwijderd. Die raken namelijk altijd ook ontstoken als de keelamandelen ontstoken raken. Als de neusamandelen alleen ontstoken zijn, worden de keelamandelen niet altijd ook verwijderd.

Maar hoe zit het dan met de natuurlijke filters van het lichaam, die er zijn om ziektekiemen buiten te houden? De taak van ziektekiemen buitenhouden, neemt de rest van het lymfesysteem over. Zo filteren bijvoorbeeld de klieren in de nek voortaan de indringende ziektekiemen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips