Acute bronchitis

De ademlucht passeert mond en neus en stroomt via de keel naar de luchtpijp. De luchtpijp en de daaruit aftakkende bronchiën zijn aan de binnenkant bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies kan door verschillende oorzaken ontsteken. Daarbij zwelt het slijmvlies op, scheidt in verhoogde mate slijm af en verhindert het normaal ademen. Men krijgt moeilijker lucht en moet veel hoesten, waarbij slijm opgegeven wordt. Deze ziekte wordt acute bronchitis genoemd. Ze kan samengaan met andere ziekten of op zichzelf staan.

Wat is de oorzaak van acute bronchitis?

Verreweg de meeste gevallen van acute bronchitis ontstaan door een infectie met virussen. Maar ook roken, smog, oplosmiddelen of sterke belasting door stof kunnen een acute bronchitis veroorzaken. Wanneer een patiënt al lijdt aan een infectieziekte, dan ontstaat daarbij vaak ook een acute bronchitis, omdat de lichaamsafweer verzwakt is. Als complicatie van andere ziekten treedt acute bronchitis vooral op bij griep, mazelen, kinkhoest en tyfus. Het risico van bronchitis neemt eveneens toe wanneer men aan onderkoeling, kou of vocht heeft blootgestaan. Ook bij chronische bronchitis kunnen zich acute fasen voordoen. Soms zijn hartaandoeningen verantwoordelijk voor het ontstaan van bronchitis. Vaak wordt de ontsteking verergerd door een bacteriële infectie. Dan ontstaat er een etterige bronchitis. Deze vorm is te herkennen aan het etterige slijm dat wordt opgegeven.

Acute bronchitis

Hoe wordt acute bronchitis behandeld?

Lichte vormen worden niet behandeld. Bij koorts worden rust en, indien nodig, koortswerende middelen voorgeschreven, waarmee de algemene verschijnselen van de ziekte eveneens worden tegengegaan. Flinke hoest probeert men tegen te gaan. Stomen met waterdamp is dan als eerste aan te bevelen. Door de damp wordt het taaie slijm opgelost zodat het gemakkelijker kan worden opgehoest. Als het nodig is, wordt er een slijmoplossend middel aan het water toegevoegd.

Ook huismiddelen zoals bijvoorbeeld kamille blijken goed te werken. Slijmoplossende stoffen kunnen ook in de vorm van tabletten, druppels of drank worden ingenomen. Een etterige bronchitis moet vaak met antibiotica worden behandeld. Wanneer de patiënt last heeft van zogenaamde ‘droge’ hoest of kriebelhoest, waarbij ondanks flink hoesten geen slijm wordt opgegeven, dan krijgt hij een medicijn dat de hoestprikkel dempt.

Wat kan men er zelf aan doen?

In geval van acute bronchitis moet men zichzelf ontzien en kan men het beste een paar dagen in bed blijven. Bovendien is het van belang veel te drinken. Bij voorkeur neemt men dan een kruidenthee, bijvoorbeeld van smalle of brede weegbree, tijm, anijs, salie, kamille of pepermunt.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?
Wanneer er een pijnlijk gevoel achter het borstbeen optreedt, dat gepaard gaat met een droge hoest en koorts, dan moet men een arts consulteren. Men gaat ook meteen naar de dokter wanneer sprake is van taai of etterig slijm en koorts.

Wat doet de dokter?
De arts zal de borstkas onderzoeken en naar de longen luisteren. Eventueel kan het opgegeven sputum onder de microscoop worden onderzocht. Wanneer de dokter denkt aan andere ziekten van longen en bronchiën, dan zal hij röntgenfoto’s laten maken.

Ziekteverloop
Bronchitis heeft meestal betrekking op de grote bronchiën, alwaar de ontsteking zich fors kan uitbreiden. Door de ontsteking is het slijmvlies niet meer in staat het slijm af te voeren. Bovendien komen er witte bloedlichaampjes bij, die de bacteriën opeten, dan afsterven en etter vormen. De ziekte heeft een gunstige prognose.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips